Külföld

Ötszáz ukrán katona eshetett áldozatul egy orosz támadásnak

A NATO-főtitkár szerint megengedhetetlen, hogy Oroszország nyerje meg ezt a háborút

Mintegy félezer ukrán katona veszthette életét két, az orosz légierő által végrehajtot precíziós csapásban - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Ötszáz ukrán katona eshetett áldozatul egy orosz támadásnak
Amerikai gyártmányú ágyúval tüzelnek az ukrán katonák
Fotó: SERGEY BOBOK / AFP

Ugyan mindkét harcoló fél a múltban túlzásokba esett hadi sikereik jelentésénél, ezért ezt a bejelentést is némi óvatossággal kell kezelni, annyi valószínűsíthető, hogy Kijev a csapásokban komoly veszteségeket szenvedett el. A tábornok szerint az ukránok Harkiv közelében mintegy 130 katonát és 13 páncélozott járművet, Konstantinovkánál mintegy 400 embert és 20 egységnyi hadfelszerelést veszítettek.


Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi csapatok  két vezetési pontra, 194 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, két lőszerraktárra és egy üzemanyagtárolóra  mértek csapást. A donyecki régióban folytatott lövegelhárító művelet következtében a jelentés értelmében három ukrán Grad-, négy Gvozgyika-, három D-30-as szakasz semmisült meg. Az orosz légvédelem saját jelentése szerint négy ukrán drónt és öt sorozatvető-rakétát lőtt le.

A jelenleg fennálló világrend elleni támadásnak nevezte Oroszország Ukrajna elleni támadását csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, leszögezte: nem szabad megengedni, hogy Moszkva megnyerje ezt a háborút. Stoltenberg a norvégiai Utoya szigetén elmondott beszédében kijelentette: a szervezet érdeke az, hogy ilyen jellegű agresszió ne lehessen sikeres.


„A második világháború óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet Európában” - emelte ki továbbá Stoltenberg, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ha a Vlagyimir Putyin orosz elnök bármelyik NATO-tagország ellen rendelne el támadást, a szervezet összes tagállama mozgósítana.


Stoltenberg úgy vélte, a kialakult konfliktusban a NATO-nak két feladata van: Ukrajna támogatása és a harcok eszkalációjának megakadályozása, azaz elkerülni a NATO és Oroszország közti háborút. Méltatta egyúttal az ukrán nép bátorságát, és hangsúlyozta: a szervezetnek morális kötelessége támogatni őket. „Háborús cselekményeknek vagyunk tanúi, civilek elleni támadásoknak vagyunk tanúi, és a második világháború óta példátlan pusztítást látunk. Nem maradhatunk közömbösek” - jelentette ki.


Hangsúlyozta továbbá azt is, hogy Oroszország győzelme esetén Putyin azt hinné, hogy az erőszak a megoldás a vitás kérdések rendezésére, „és a következő a többi szomszédos ország lehet”. Leszögezte: jóllehet Putyin azt akarta elérni, hogy a NATO visszavonja csapatait Oroszország határairól és felhagyjon a bővítéssel, ennek ellenkezőjét érte el, hozzátéve, hogy a szervezet nemsokára tagjai között üdvözli Svédországot és Finnországot is.

Kapcsolódó írásaink