Külföld

ENSZ főtitkár: Bankot robbantottak az idén a nagy energiakitermelők

Ővék a rekord profit, a rekord számla pedig a miénk

Erősen eltért a megszokott nyugati forgatókönyvtől az ENSZ főtitkár egy mai Twitter üzenetében, amelyben ahelyett, hogy a toronymagas energiaárakat az ukrán háborúval indokolta volna meg, rámutatott arra, hogy ezért a kapzsi multinacionális energiakitermelő cégek is jócskán felelősek.

ENSZ főtitkár: Bankot robbantottak az idén a nagy energiakitermelők
Aranyidők: az ExxonMobil elnöke Darren Woods (B) Katar emírjével, Tamim bin Hamad al-Tánival tárgyal
Fotó: Qatar Amiri Diwan / AFP

António Guterres a globális energiaválság közepette a nagy olaj- és gázipari vállalatok többletnyereségének megadóztatására szólított fel. Az egekbe szökő energiaárak emberek százmillióinak megélhetési költségeit növelik.

„A legnagyobb energiaipari vállalatok összesített nyeresége az idei első negyedévben megközelítette a 100 milliárd dollárt” - közölte Guterres. „Arra kérem a kormányokat, hogy adóztassák meg ezeket a túlzott profitokat, és a pénzeket a legkiszolgáltatottabb emberek támogatására fordítsák ezekben a nehéz időkben. A fosszilis tüzelőanyag-ipar és finanszírozóik groteszk kapzsisága a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereket bünteti, miközben tönkreteszi egyetlen otthonunkat” - írta tweetjében az ENSZ-főnök.

Jelentések szerint az amerikai Exxon Mobil 18 milliárd dollár nyereséget ért el az elmúlt három hónapban, a Shell és a Chevron egyenként mintegy 12 milliárd dollárt keresett, ami rekordnyereségnek számít. A többi nagy olaj- és gázkitermelő a napokban tesz majd jelentést a bevételéről, de a szakemberek mindegyiknél komoly nyereséggel számítanak. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt 50 évben az olajipar évente több mint 1 billió dollár nyereséget termelt, ami csaknem napi 3 milliárd dollárt jelent.

Kapcsolódó írásaink