Külföld

Matteo Salvini migránsközpontba látogatott

Ha a jobbközép nyeri a szeptemberi parlamenti választásokat, a következő olasz kormány ismét ellenőrizni és védeni fogja a határokat Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga párt vezetője szerint, aki Lampedusa migránstáborába látogatott csütörtökön.

Matteo Salvini migránsközpontba látogatott
A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki, júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

Ugyanott válaszolt az újságírók kérdéseire is: hangoztatta, hogy érkezése előtt a jelenlegi belügyminiszter, Luciana Lamorgese több száz embert szállíttatott el a táborból. A 350 főt befogadni képes táborban Matteo Salvini érkezésekor hatszázan voltak, miközben az előző napokban több mint kétezren.

„Lamorgese megpróbálta elrejteni a kamerák elől a migránsokat, még az embercsempészek elkobzott hajóit is gyorsan eltüntették a sziget kikötőjéből” – mondta Salvini.

Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője
Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője
Fotó: AFP/Anadolu/Baris Seckin

A Liga vezetője - aki 2018 és 2019 között volt belügyminiszter - a Lampedusán működő migránsközpontot „Olaszország és Európa szégyenének” nevezte. Elmondta, hogy a helyhiány miatt a bevándorlókat a földön helyezik el, nincsen elegendő mellékhelység, nem tudnak megfelelő egészségügyi ellátást biztosítani, és a tábor tisztítása sem felel meg a „minimális higiéniai követelményeknek”.

Matteo Salvini kijelentette, hogy ha szeptember 25-én a Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Forza, Italia! (FI, magyarul Hajrá, Olaszország) pártkoalíció nyeri a választásokat, az új kormány célként tűzi ki „a határok ismételt ellenőrzését és védelmét, valamint azt, hogy tényleg azt tartsák menekültnek, aki háború miatt menekül, akik a jelenlegi érkezők töredékrészét képviseli”. Kifejtette, befogadást biztosítanak azoknak, akik jogosultak a menedékkérelemre, és számukra méltó elhelyezést kell garantálni.

„Olaszország azonban nem lehet Európa menekülttábora. Szeptember 25-én az olaszok búcsút mondhatnak Lamorgesének” - tette hozzá Salvini.

Korábban a jelenlegi belügyi államtitkár, Nicola Molteni, a Liga politikusa úgy nyilatkozott, hogy ha a jobbközép megnyeri a szeptemberi választásokat, ismét életbe léptetik a Salvini nevével fémjelzett migrációsbiztonsági törvényeket, amelyek 2018-ban „csökkentették az útnak indulások és a tengerbe veszett emberek számát is”. A 2019-es kormányváltáskor a migránsokkal érkező civilhajók kikötését is tiltó migrációs törvényeket eltörölték.

A felmérésekben a jobbközép koalíció legnagyobb pártját, az Olasz Testvéreket vezető Giorgia Meloni szerdán nem zárta ki, hogy Matteo Salvini lehet ismét a belügyminiszter, de Meloni az hangoztatta, hogy a miniszteri székekről az esetleges győzelem után döntenek.

Objektum doboz

Matteo Salvini utoljára 2020 júliusában járt Lampedusa szigetén. Akkor a baloldali Salvatore Martello volt a polgármester, akit idén júniusban a Ligához közeli Filippo Mannino váltott.

Kapcsolódó írásaink