Külföld

Népszavazáson döntöttek az abortuszhoz való jogról Kansasben

A konzervatív Kansas állam választópolgárai népszavazáson szavazták meg az abortuszhoz való jog védelmét. A résztvevők több mint hatvan százaléka voksolt arra, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából – közölte a BBC.

Népszavazáson döntöttek az abortuszhoz való jogról Kansasben
A terhességmegszakításért vonulnak fel az Egyesült Államok utcáin
Fotó: AFP/Getty Images/Mario Tama

A kansasi szavazás volt az első tesztje a választók hangulatának azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Joe Biden amerikai elnök erre úgy reagált, „ez a szavazás világossá teszi, amit tudunk: az amerikaiak többsége egyetért azzal, hogy a nőknek hozzáférést kell biztosítani az abortuszhoz, és kell hogy joguk legyen a saját egészségügyi döntéseik meghozatalához”.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom