Külföld

Elárasztják Európát az illegális migránsok

Rekordokat dönt az Olaszországba és az Egyesült Királyságba érkező bevándorlók száma, a helyzet orvoslása pedig komoly fejtörést okoz az országok vezetőinek.

Elárasztják Európát az illegális migránsok
A parti őrség munkatársa figyeli, miként köt ki egy migránsokat szállító hajó Anglia déli partjainál
Fotó: AFP/Ben Stansall

Nem enyhül a migrációs nyomás Európán, az illegális bevándorlók továbbra is ezrével érkeznek naponta a kontinensre. Az olaszországi Lampedusa szigete évek óta a figyelem középpontjában van a bevándorlás miatt, ide állandóan érkeznek az illegális migránsok hajókkal a Földközi-tengeren. Júliusban rekordot döntött az ide érkezők száma, meghaladta a 13 ezret, amivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy 2017 óta nem érkezett egy hónap alatt ennyi migráns a szigetre. A helyzet súlyosságát az is jól mutatja, hogy 2019-ben egész évben nem volt annyi az érkező bevándorlók száma Olaszországba, mint idén júliusban.

A jelenséggel kapcsolatban Matteo Salvini, a Liga párt vezetője azt mondta, alig várják már, hogy újra olyan kormánya legyen az országnak, amely gondoskodik a munkáról, a biztonságról és Olaszország védelméről. Ahogyan arról már lapunk is beszámolt korábban, Olaszországban szeptember 25-én tartanak választásokat, ahol jobboldali előretörés várható.

Az illegális bevándorlás komoly problémát jelent az Egyesült Királyságnak is, ahová szintén csónakokkal érkezik az illegális migránsok nagy része a La Manche csatornán keresztül. Az út rendkívül veszélyes, mégis számos csoport indul útnak, akiket aztán sokszor a parti őrök mentenek ki. A helyzetet a franciák és a britek együtt is próbálják kezelni, aminek keretében a brit kormány több millió fontot ad a franciáknak a segítségért cserébe. Hiába azonban a töménytelen pénz, a migrációs helyzet nem akar enyhülni, augusztus 1-én egy nap alatt 696 illegális bevándorló érkezett Nagy-Britanniába 14 csónakban. A francia hatóságoknak egy csónakot sikerült megállítaniuk, 35 fővel a fedélzeten.

A franciáknak adott pénzzel azonban nem mindenki van kibékülve a szigetországban. Az épp a parton fekvő, és így a migráció által érintett Dover város képviselője szerint Franciaországnak erkölcsi kötelessége, hogy megvédje a sérülékeny embereket, azaz a menekülteket az embercsempészektől, így nem szabadna ezt pénzért tenniük. Mindeközben Priti Patel brit belügyminiszter a védelmébe vette a franciákkal való együttműködést, elmondása szerint idén eddig 13 500 esetben akadályozták meg a migránsok átkelését a francia hatóságok, ez pedig 60 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

Kapcsolódó írásaink