Külföld

Kína berágott

Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden, aki nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha. Az Egyesült Államok harmadik legmagasabb közjogi méltóságának tajvani látogatása tovább élezi Peking és Washington viszonyát, mivel Kína saját területének tartja és szakadár tartománynak tekinti a szigetországot. Oroszország Ukrajna elleni támadásának „árnyékában" egyre többen tartanak a szigeten kínai támadástól.

Kína berágott
Megérkezett Tajvanra kedden Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök (rózsaszínben)
Fotó: Taiwanese Foreign Ministry / H

Egy magas rangú, tajvani kormánytisztviselő nyilatkozott a CNN-nek, miszerint Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke szigetországi látogatásának következményei aggodalomra adnak okot, mert nem tudni, hogy ez milyen reakciót vált ki Kínából egy olyan helyzetben, amikor az amerikai–kínai kapcsolatok mélyponton vannak.

Kína növelte katonai tevékenységét a sziget körül. Tajpej fogadkozik, hogy megvédi magát, a szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni.

A hétfőn tartott, rendes külügyminisztériumi tájékoztatón Kína felhívta a figyelmet Pelosi látogatásának politikai hatásaira, és kijelentette, ha Peking úgy érzi, szuverenitását és területi integritását veszély fenyegeti, nem fogja tétlenül nézni. Kína határozott válaszokat és erős ellenintézkedéseket fog tenni szuverenitásának és területi integritásának megvédése érdekében, mondta újságíróknak Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője.

Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek, nem óvóhelyeken, hanem pincékben, metróalagutakban valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein. Tajpejben jelenleg 4600 ilyen kijelölt menedék van, melyek összesen 12 millió ember befogadására képesek, ez a város lakosságának négyszerese – tudatta a távirati iroda.

„Fontos, hogy tudjuk, hova menekülhetünk. Nem tudhatjuk, mikor robban ki háború, és ezeken a helyeken biztonságban lehetünk” – mondta el a Reuters hírügynökségnek a 18 éves Harmony Wu, akit meglepetésként ért, hogy az a bevásárlóközpont, ahol nemrég társaival táncórán volt, szintén kijelölt menedék.

A tajpeji tisztviselők folyamatosan frissítik a menedékeket tartalmazó adatbázisokat, és a kijelölt óvóhelyek mobiltelefonos applikáción keresztül is megtalálhatók. A közösségi médiában és az utcákon is kampány indult, hogy mindenki tudja, baj esetén hova kell menni. A menedékhelyek bejáratait sárga címkével jelölik, amelyek az is szerepel, hogy hány ember befogadására képesek. A hatóságoknak a törvény szerint tisztán kell tartaniuk az óvóhelyeket, amelyeket nyitva kell tartani, de nem kell feltölteni őket készletekkel, élelemmel és vízzel. Wu Enoch, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt képviselője szerint a lakosságnak túlélőcsomagokat kell készítenie, amelyeket magukkal vihetnek, amikor menedéket keresnek.

A városi építési hivatal egyik vezető tisztviselője, aki a menedékhelyekért felel, elmondta, hogy az európai események újból rávilágítottak arra, hogy a fenyegetés valós. „Nézzük meg az ukrajnai háborút. Nincs garancia arra, hogy az ártatlan lakosság nem kerül veszélybe” – mondta Abercrombie Yang igazgató. „Minden állampolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy bármikor beüthet a válság. Kellenek az óvóhelyek, ha a kínai kommunisták támadást indítanak” – tette hozzá.

Több geostratégiai szakértő is úgy véli, hogy Amerika az ukrajnai háború „melléktermékeként” provokálja Kínát, és nem kizárt a katonai konfliktus sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy novemberben félidős választások lesznek az Egyesült Államokban, és a demokraták nagy valószínűséggel a törvényhozás mindkét házában alulmaradnak, köszönhetően többek között annak, hogy Amerika elmenekült Afganisztánból.

Tehát most Bidennek erőt kell mutatnia.

Kapcsolódó írásaink