Külföld

Gyengült az Egyesült Államok Kínával szemben

A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében a Summit Of The Americas csúcstalálkozóról ír, mely június elején zajlott Los Angelesben. Elemzők szerint az esemény az Egyesült Államok gyengülését mutatta Kínával szemben, mely az amerikai kontinens államaival egyre szorosabbra fűzi viszonyát.

Gyengült az Egyesült Államok Kínával szemben
Nem történt áttörés a Summit of the Americas csúcstalálkozón
Fotó: Jim WATSON / AFP

Kilencedik alkalommal rendezték meg a nyugati félteke legnagyobb szabású kormányzati csúcstalálkozóját június elején Los Angelesben. A Summit of the Americas 1994-es indulásakor a remény, a szolidaritás, a kontinenst érintő közös kihívásokra adott közös válaszok keresésének jegyében telt. Huszonnyolc év elteltével azonban mély törésvonalak alakultak ki a résztvevők, elsősorban az Egyesült Államok és a latin-amerikai térség országai között.

A regionális hatalom Brazília a BRICS-csoport tagja és gazdaságilag – akárcsak több másik állam – Kínához közeledik. A kínai állam egyre aktívabb Latin-Amerika- és Karib-térség-politikát folytat - írja az Intézet.

A Biden-kormányzat – belpolitikai megfontolásból – a migrációt is a csúcs napirendjére vette, ám a témában nem született áttörés, s továbbra sem látni, hogy milyen mechanizmussal lehet menedzselni a délről északra irányuló – az USA-ba irregulárisan érkező külföldiek számában történelmi rekordot eredményező – vándorlást.

Az elemzés teljes szövege itt olvasható!

Kapcsolódó írásaink