Külföld

Kína nem vonakodna háborút indítani Tajvanért

Kína nem vonakodna háborút indítani Tajvanért, ha a sziget kikiáltaná függetlenségét - jelentette ki pénteken Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter amerikai hivatali partnerével, Lloyd Austinnal Szingapúrban tartott megbeszélésén.

Kína  nem vonakodna háborút indítani Tajvanért
Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet
Fotó: MH

 „Ha valaki megpróbálná elválasztani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg egyetlen pillanatra sem habozna háborút kirobbantani, bármi ára is legyen ennek” - idézte Vu Csien, a nemzetvédelmi tárca szóvivője a miniszterét.

A kínai nemzetvédelmi minisztérium szerint a pekingi vezetés, amely Kína elidegeníthetetlen részének tekinti a szigetet, „ezer darabra tépné” a függetlenségi próbálkozásokat.

Austin a tajvani problematikának szentelt megbeszélésen a Pentagon közlése szerint óva intette a kínai vezetést a térséget destabilizáló és a fennálló helyzet egyoldalú megváltoztatását célzó lépésektől. Ismételten kiemelte a béke és a stabilitás fontosságát a Tajvani-szorosban.

A két tárcavezető a „Sangri-la Párbeszéd” nevű nemzetbiztonsági fórumon egyeztetett egymással. A fórum - amelyen magas rangú katonák, politikusok és a legnagyobb fegyvergyártó cégek képviselői vesznek részt - pénteken nyílt meg és vasárnap este zárul. Az amerikai védelmi miniszer egyébként szombaton mond beszédet.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Kína saját szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett, nyomásgyakorlásként, gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az erő alkalmazásának lehetőségét sem.
 

Kapcsolódó írásaink