Külföld

Moszkva nem óhajt az Egyesült Államok által „kitalált” világrendhez alkalmazkodni

Az orosz szóvivő a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegeti Washingtont

Az orosz–amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot – jelentett ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

Moszkva nem óhajt az Egyesült Államok által „kitalált” világrendhez alkalmazkodni
A külügyi szóvivő komoly következményeket vázolt fel, ha a Fehér Ház terrorizmust támogató országgá nyilvánítja Oroszországot
Fotó: Olga MALTSEVA / AFP

A szóvivő naivnak nevezte az amerikai politikusokat, ha azt hiszik, saját jogszabályaiknak a „nemzetközi joggal ellentétes alkalmazásával” rákényszeríthetik Oroszországot arra, hogy az Egyesült Államok által kitalált szabályokon alapuló világrend szerint éljen. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is – mondta Zaharova.

„Ezzel Washingtonnak tisztában kell lennie. Mi készen állunk a helyzet bármilyen alakulására, és ha Washington úgy dönt, hogy teljesen leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük” – tette hozzá.
A szóvivő azt mondta, hogy az amerikai törvényhozók úgy érzik, már minden szankciós eszközt kimerítettek, ezért kezdeményezték Oroszország átminősítését terrorizmust támogató országgá. Washingtonnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy fellépjen a saját maga által terroristának minősített rezsimek ellen – közölte.

Az amerikai szenátus július 27-én határozatban szólította fel a külügyminisztériumot, hogy Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára. Az amerikai politikusok felszólításukat Oroszország ukrajnai,
csecsenföldi, grúziai és szíriai beavatkozásaival indokolták. Július 28-án amerikai képviselők jelezték, hogy hasonló kétpárti kezdeményezésre készülnek az alsóházban.

A Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása miatt kialakul kínai–amerikai feszültségről Telegram-bejegyzésben fejtette ki álláspontját a szóvivő. Marija Zaharova provokátorállamnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokat, és közölte: az amerikaiak megsértik Kína másfél milliárd lakosát.

Marija Zaharova keddi sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok közvetlen részvevője az ukrajnai harci cselekményeknek. Zaharova Vagyim Szkibickijnek, az ukrán védelmi tárca hírszerzési főcsoportfőnöksége (GUR) vezetőjének a brit, The Telegraph című lap számára hétfőn adott nyilatkozatára hivatkozott, amelyben a kémfőnök azt mondta, hogy Kijev a HIMARS rakétarendszerekkel végrehajtott csapások előtt rendszeresen konzultál az amerikai féllel, amely nemtetszése esetén lefújhatja a támadást. Szkibickij arról nem beszélt, hogy milyen műholdfelvételeket használ az ukrán hadsereg. „Egyéb megerősítésre arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok közvetlenül részt vesz az Ukrajna területén zajló harci cselekményekben, nincs is szükség. A fegyverszállításokat nemcsak felhasználási tanácsadás kíséri, hanem ebben az esetben nyilvánvaló tűzbemérés is” – mondta a diplomata.
Eközben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentése szerint hat HIMARS és öt Harpoon rakétaindítót semmisített meg az orosz hadsereg az ukrajnai háborúban az utóbbi egy napban. A nyugati fegyverek ellenőrizetlen Ukrajnába szállítása komolyan veszélyezteti a régió biztonságát. Az orosz csapatoknak az ukrán fegyveres erők katonai létesítményei elleni csapásai következtében 33 amerikai M777-es tarack és öt Harpoon hajóelhárító rendszer rakétaindítója semmisült meg.

Kapcsolódó írásaink