Külföld

A bukott olasz baloldal az „orosz kapcsolattal” akarja lejáratni a konzervatív erőket

Amerikai példára Kreml-barátnak próbálják beállítani a formálódó jobboldali választási koalíciót

Ugyanazzal a hazugságkampánnyal próbálja aláásni az olasz baloldal a formálódó jobboldali-konzervatív választási koalíciót, mint azt tette a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatt Hillary Clinton kampánycsapata Donald Trumppal szemben.

A bukott olasz baloldal az  „orosz kapcsolattal” akarja lejáratni a konzervatív erőket
A Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini közti együttműködést az olasz baloldal rágalomkampánnyal próbálja megbontani
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Két volt baloldali olasz miniszterelnök is sürgős kivizsgálást kezdeményezett annak kiderítésére, hogy a Kremlnek volt-e szerepe a Mario Draghi vezette kormány közelmúltban történt bukásához, illetve, hogy Matteo Salvini, a Liga jobbközép párt vezetője az oroszok beépítette embere-e.

Enrico Letta és Matteo Renzi migrációpárti volt demokrata párti kormányfők az olasz parlament hírszerzési bizottságát sürgetik, hogy az indítson vizsgálatot az ügyben. „Salvininek magyarázatot kell adnia a Liga és a Kreml közötti kapcsolatra. Tudni akarjuk, hogy Putyin volt-e az, aki megbuktatta a Draghi-kormányt” – mondta Letta.

Az olasz baloldali sajtó saját politikusaival karöltve, ahogy ez történt 2016-ban és 2020-ban az Egyesült Államokban, ugyancsak hasonló vádaskodásokba kezdett. A La Stampa napilap múlt hét csütörtökön például már arról cikkezett, hogy a római orosz nagykövetség egyik tisztviselője még májusban nyomást gyakorolt Salvinire, hogy megvonja-e támogatását az olasz kormánykoalíciótól.

A La Stampa közölte, hogy cikkét az olasz hírszerző szolgálatok jelentéseire alapozta. Az nem derült ki ugyan, hogy az olasz hírszerzés bizalmas jelentései hogyan szivárognak ki az olasz sajtóhoz, de a módszert a baloldali politikusok már az Egyesült Államokban tesztelték, amikor is az FBI volt főnöke, James Comey is megerősítette a kampány során azt, hogy állítólag orosz befolyás alatt állt Donald Trump elnök és kormányzata.

Az Egyesült Államokban azóta kiderült, hogy az egész orosz befolyásról szóló médiakampány, az úgynevezett Steele dosszié, teljes mértékben hazugságon alapult. Comey-nak le kellett mondania, és ma is ügyészi kivizsgálás folyik Joe Biden kampánytanácsadói és jogászai ellen, akik ezt a hamis hírt terjesztették. Letartóztattak egy ukrán nemzetiségű informátort is, akit az FBI-nak adott hamis tanúzással vádolnak.

Nem tudni, hogy az olasz hírszerzés és a gyanúsan jól tájékozott olasz baloldali sajtó egy saját „Steele dossziéval” próbálja-e aláásni a Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi mozgalmai között formálódó választási együttműködést, vagy csak saját ideológiai céljaikat szolgáló képzettársításokat akar-e kialakítani a jobboldal és a Kreml között. Annyi bizonyos, hogy az általuk használt módszer időzítése és elemei kísértetiesen hasonlítanak a Hillary Clinton elnökjelöltsége idején alkalmazott félrevezető kampányra.

A híresztelésekben azonnal felismerte a politikai potenciált Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom külügyminisztere is, aki szerint Salvininek „magyarázatot kell adnia az Oroszországhoz fűződő kapcsolataira”, mely kijelentés már kész tényként kezeli azt a feltételezést, hogy egyáltalán vannak ilyen kapcsolatok. Carlo Calenda, az Azione kispárt vezetője is úgy fogalmazott: „Mit kell itt tisztázni? A kormányt három Putyin-barát párt buktatta meg.” Ez a vád annál is abszurdabb, mivel mindhárom olasz jobboldali párt támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányokat.

Olyan hírek is megjelentek a napokban, hogy az olasz partokon zajló hatalmas migránsinvázióért valójában nem is a bevándorláspárti olasz kormányok sora a felelős, melyek szinte minden ellenállás nélkül hagyták a migránsmentő NGO-k hajóit landolni a szicíliai partokon, hanem emögött is egy orosz összeesküvés áll.

Líbiában egy orosz zsoldossereg, a Wagner-csoport állítólag arra bátorítja a menedékkérőket, hogy próbálják meg elérni Olaszországot. Vélemények szerint ezzel próbálják destabilizálni az olasz kormányt. Eközben világos, hogy a Wagner-csoport valós vagy vélt beavatkozásától eltekintve az olasz partokon zajló migránsválság elsősorban az olasz migrációt támogató politika és annak brüsszeli változatának eredménye. Matteo Salvininek ebben mindössze annyi szerepe lehet, hogy az elmúlt egy évben ő is erősen megkérdőjelezhető módon támogatta Mario Draghi baloldali politikát folytató kormányát azzal, hogy tavaly csatlakozott ehhez.

Kapcsolódó írásaink