Külföld

Ukrán terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ukrán szélsőjobboldali terrortámadást akadályozott meg. Az FSZB közlése szerint a lipecki közlekedési infrastruktúra egyik létesítményénél akartak robbantani.

Ukrán terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban
Bevetésen az FSZB (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Public Relations Center of

Az ukrán radikális Jobboldali Szektor szervezet által előkészített terrortámadást akadályoztak meg a Moszkvától 450 km-re délre fekvő Lipeck város környékén, közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Goricsi faluban három, Oroszországba korábban érkezett ukrán állampolgárt vettek őrizetbe: egy 34 éves férfit, akit korábban többször is elítéltek pedofília miatt, valamint egy 36 éves és egy 44 éves nőt. Mindhárman a Jobboldali Szektor által az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) égisze alatt létrehozott diverzáns és felderítő csoport tagjai voltak – áll az FSZB tájékoztatásában, amit az MTI szemlézett.

A vád szerint azzal a céllal érkeztek Oroszországba, hogy egy nagy erejű, saját készítésű pokolgépet robbantsanak fel egy népes helyen, „a lipecki közlekedési infrastruktúra egyik létesítményénél”.

A rögtönzött robbanószerkezet alkatrészeit egy rejtekhelyen megtalálták. A nyomozók birtokába jutott a gyanúsítottaknak a Jobboldali Szektor más tagjaival folytatott levelezése is, amely „leleplezi szándékaikat”.

A három ukrán ellen büntetőeljárás indult terrortámadás előkészítése, szélsőséges szervezetben való részvétel és robbanóanyagok illegális birtoklása címén.

Kapcsolódó írásaink