Külföld

Trump perli a hazudozó CNN-t

A volt elnök szerint a liberális médiatársaság rágalmakkal ásta alá elnöki kampányát

Donald Trump volt amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy pert indít a liberális CNN hírcsatorna ellen. Azt állítja, hogy a csatorna a 2020-as elnökválasztások során számos alkalommal rágalmazta őt választási csalásról szóló riportjaival.

Trump perli a hazudozó CNN-t
A CNN hírtelevízió atlantai központja
Fotó: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES

„Értesítettem a CNN-t arról, hogy pert kívánok indítani az ellenem tett, ismételt rágalmazó állításaik miatt” – írta Trump közleményében. „Más médiumok ellen is eljárást fogok indítani, amelyek rágalmaztak engem, és becsapták a közvéleményt a 2020-as választások során elkövetett csalással kapcsolatban”, írta az elnök.

A CNN vezetőinek írt 282 oldalas levélben Trump ügyvédei több tucat példát idéztek a csatorna tudósításaiból, amelyek „hazugságként”, „hamis narratívaként” és „alaptalan elméletként” állították be Trump választási csalásra vonatkozó állításait. A felperes azt állítja, hogy Trump állításait „hazugságnak” nevezni „hamis és rágalmazó”, mert Trump valóban hisz abban az állításában, hogy a 2020-as választásokat ellopták.

A CNN számos olyan cikket közölt, amelyekben „hazugnak” és a „nagy hazugság terjesztőjének” minősítették őt – áll a CNN-nek címzett levélben. A levél azzal is vádolta a CNN-t, hogy Trumpot Adolf Hitlerhez hasonlítja azzal, hogy választási csalással kapcsolatos állításait „nagy hazugságnak” nevezte, ami utalás a nácik egyik összeesküvés-elméletére.

A levél a 2016-os választásokig visszanyúló példákat is idézett, amelyekben azzal vádolták a CNN-t, hogy hagyta, hogy ellenőrizetlenül közöljék le azokat az állításokat, amelyek szerint Trumpot „törvénytelenül választották meg”.

A CNN a Joe Biden és Donald Trump közti választási megmérettetésben nemcsak a volt elnököt vádolta meg hazugsággal, de bizonyítottan közölt olyan, Donald Trump kampányát befeketítő anyagokat is, amelyek teljesen valótlanok voltak. Ilyen volt például az az állításuk is, amely szerint Donald Trump kampánya az orosz kormány befolyása alatt áll.

Emellett azt is állították, hogy a Joe Biden fia, Hunter elveszett számítógépéről szóló jelentések a Trump-kampány szüleményei, miközben később kiderült, hogy Hunter Biden laptopja valóban tartalmazott korrupcióra, kábítószerhasználatra és prostitúcióra utaló anyagokat.