Külföld

Kemény elbánást ígért az európai médiumoknak Moszkva

Tovább folytatódik az orosz és a nyugati médiumok kölcsönös betiltása, miután az Európai Unió Bírósága helyben hagyta az RT franciaországi korlátozását.

Kemény elbánást ígért az európai médiumoknak Moszkva
Képünk illusztráció
Fotó: AFP / Maud Dupuy / Hans Lucas

Kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője, miután az Európai Unió Bírósága elutasította az orosz állami finanszírozású RT France tévécsatorna uniós sugárzási tilalmának feloldására irányuló keresetét.

Nemrég lapunk is foglalkozott azzal, hogy az Európából kitiltott orosz médium Afrikában nyithat új irodát, és más Európán kívüli térségekre helyezheti a figyelmét.

Peszkov közölte, Moszkva hasonló intézkedéseket fog életbe léptetni az országban működő nyugati médiumokkal szemben, ebben az ügyben nem várható „puha” magatartás.

„A szólásszabadság, a média szabadságának megsértése az európai államokban, köztük Franciaországban, aggasztó és sajnálatos” – mondta Peszkov újságíróknak.

Emmanuel Piwnica, az RT France ügyvédje szerint az ítélet a véleménynyilvánítás szabadságának semmibe vétele. Az RT France vezetője, Xenia Fedorova egy nyilatkozatban úgy fogalmazott:

Az ítélet azt mutatja, hogy a blokk igazságszolgáltatása „nem tud vagy nem akar szembeszállni” a politikusok akaratával.

Az európai politikusok olyan utat választottak, amely ellentétes az Európa alapját képező demokratikus értékekkel, például a véleménynyilvánítás szabadságával és a vélemények sokszínűségével – tette hozzá Fedorova.

Kapcsolódó írásaink