Külföld

Orbán Viktor „thatcheri példakép”

A magyar miniszterelnök érti a mai időket, és tudja, hogy mi kell a nyugati civilizáció megmentéséhez. 

Orbán Viktor „thatcheri példakép”
Orbán Viktor Tusványoson
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Ben

Orbán Viktor az egyetlen vezető, aki olyannak látja a világot, amilyen, és akinek van bátorsága nyíltan kimondani – írja Rod Dreher, a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, a The American Conservative-ban. 

Rod Dreher számára a miniszterelnök tusványosi beszédének legfontosabb része Orbán Viktor kulturális víziója volt. A beszéd elhangzása óta sok kritikát kapott kijelentésről – miszerint Orbán Viktor nem akarja, hogy Magyarország „vegyes fajú társadalom” legyen – hogy a beszéd kontextusát figyelembe véve ez olyasmire vonatkozott, amit a liberális Nyugat nem tud elképzelni: hogy népe megszűnhet létezni a hazájában. Dreher szerint soha sehol egyetlen nép sem üdvözölte ezt – kivéve a liberális nyugatiakat, akik annyira tele vannak öngyűlölettel, hogy a megadásukba és a megsemmisülésükbe beszélik bele magukat.

Egyértelműen nem a genetikáról, hanem a kultúráról beszélt – teszi hozzá. Dreher úgy fogalmaz, hogy a magyar miniszterelnök azt mondja, hogy ha Európa továbbra is engedi a tömeges migrációt az iszlám világból, akkor Európa 1500 éve fennálló vallása kiszorul, és vele együtt a kultúrája is. Nem a nem európai vallásokat vagy kultúrákat akarja lenézni, csak azt mondja, hogy ha meg akarjuk tartani, ami van, akkor nem lehet tömeges migráció.

Orbán Viktor továbbá tudja azt, amivel Nyugat-Európa vezetői szintén nem képesek szembenézni:

A Nyugat jövője jelenleg kétséges a nem nyugati, nem keresztény világból érkező tömeges migráció miatt, amely egy időben történik Nyugat-Európa lelki és erkölcsi összeomlásával. 

Dreher szerint ezért Orbán Viktor „thatcheri példakép” lehet egy feltörekvő „Ronald Reagannek”.

Ez nem jelent mást, mint hogy Orbán Viktor látnoki politikus, aki érti a jelenlegi időket, valamint azt, mi kell ahhoz, hogy nemzete – és civilizációnk – ne csak túléljen, hanem gyarapodjon is.

Rod Dreher amerikai konzervatív publicista
Rod Dreher amerikai konzervatív publicista
Fotó: MH/Purger Tamás

Dreher továbbá arra a következtetésre jut, hogy létfontosságú lenne, hogy az amerikaiak megértsék, mit képvisel országuk a világban, illetve hogy azok, akik normális dolgokban hisznek, mint a család, férfi és nő, a kereszténység vagy a nemzetek jelentősége, miért tekintenek az Egyesült Államokra egyre ellenségesebb jelenségként.

A teljes írás angol nyelven itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink