Külföld

Boris Johnson szerint Churchill megirigyelte volna Zelenszkij háborús vezetői képességeit

Boris Johnson brit miniszterelnök a példás vezetésért járó Sir Winston Churchill-díjjal tüntette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, mert szerinte tetteivel az Oroszországgal folytatott háborúban kiérdemelte ezt.

Boris Johnson szerint Churchill megirigyelte volna Zelenszkij háborús vezetői képességeit
Boris Johnson tiszteletét fejezte ki, amiért az ukrán elnök „oly sok ország parlamentje előtt felszólalt, hogy már megszámolni se lehet”
Fotó: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

Zelenszkij videókapcsolaton keresztül vett részt a díjátadón, amelyen a brit kormányfő azt mondta: Nagy-Britannia második világháborús miniszterelnöke megirigyelte volna Zelenszkij háborús vezetői képességeit.

Johnson felidézte azt a február 24-ei telefonhívást, amely közte és az ukrán elnök között zajlott le, és amelyben Zelenszkij megerősítette, hogy „az őrület kitört”, és orosz tankok zúgtak át az ukrán-orosz határon: „abban a pillanatban, amikor a válság elérte csúcsát, ön megméretett mint vezető, és (a helyzet) legalább annyira súlyos volt, mint az, amellyel Churchill találta szembe magát 1940-ben”.

Mint mondta, Nagy-Britannia néhai volt kormányfője „nem csak üdvözölte, de talán még meg is könnyezte volna”, amikor a háború kitörtekor az ukrán elnök leszögezte: nem menekülőútra, hanem lőszerekre van szüksége.

„Az ön ellenállása, méltósága, végeláthatatlan jó humora milliókat mozgatott meg, és ahogy kiáll a barbársággal szemben, az az ukrajnaiak szemében a hősiesség szimbólumává vált” - méltatta őt Johnson.

A brit miniszterelnök - aki maga is nagy rajongója huszadik századi elődjének - tiszteletét fejezte ki, amiért az ukrán elnök „oly sok ország parlamentje előtt felszólalt, hogy már megszámolni se lehet”, s hozzátette: látja maga előtt, ahogy Churchill szelleme némán, csupán sétabotjának kopogásával bátorítja Zelenszkijt minden megpróbáltatáson keresztül„.

„Tudom, hogy az ön vezetésével Ukrajna nem csak meg tudja, de meg is fogja nyerni a(z Oroszországgal szembeni) háborút, és amikor eljön ez a nap - márpedig el fog jönni -, Ukrajna felemelkedik, és szabad, szuverén, független államként foglalja el majd a helyét (a világban) - zárta beszédét Johnson.”

A díj átvételekor Zelenszkij elmondta: hálás érte, hogy Ukrajnát nem hagyták magára a háború kezdetekor, és azóta sem, ebben a tekintetben pedig külön kiemelte a brit kormányfőt. Mint fogalmazott, a díj Johnsont is megilleti, „ahogy mindenki mást is, aki semmilyen zsarnok miatt nem hajlandó feladni a szabadságát.”

A díjátadón, amelynek a londoni Downing Street-i miniszterelnöki hivatal adott helyet, jelen voltak a Churchill-család tagjai, valamint a Nemzetközi Churchill Közösség képviselői. A Churchill mellszobrát ábrázoló díjat, az ukrán elnök távolléte miatt a londoni ukrán nagykövet vette át.

Kapcsolódó írásaink