Külföld

Alkalmatlan a Biden-kormányzat

Miközben az Egyesült Államok az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságával néz szemben, kiderült, hogy a Biden által kinevezett vezetők nagy részének semmilyen üzleti gyakorlata nincs. 

Alkalmatlan a Biden-kormányzat
Joe Biden mellett az amerikai kormányzat alkalmassága is megkérdőjelezhető
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Miközben az Egyesült Államok az évtizedek óta nem látott legnagyobb gazdasági válsággal néz szembe, addig a Biden-adminisztráció nagy része egyáltalán nem rendelkezik üzleti tapasztalattal több gazdasági területen sem. 

Joe Biden amerikai elnök kormánya vészesen hiányán van a szakértelemnek, mutat rá a Committee to Unleash Prosperity nevű amerikai agytröszt elemzése. A dokumentum megállapítása szerint Biden elnök kormányában nagyon kevés az üzleti életben jártas tisztviselő, és a Biden-adminisztrációban az Egyesült Államok kormányának gazdaságpolitikáját irányító emberek túlnyomó többségének egyáltalán nincs üzleti tapasztalata.

A 15 oldalas jelentés szerzői Steve Moore közgazdász és Jon Decker, a Committee to Unleash Prosperity ügyvezető igazgatója. A jelentés elemzi a „Biden-kormányzat 68 vezető tisztségviselőjének hátterét, kezdve magával az elnökkel és alelnökével, valamint a kabinet tagjait, a szabályozási tisztviselőket és a Fehér Ház tanácsadóit”.

Az első és legfontosabb megállapításuk:

Biden vezető politikai kinevezettjeinek és munkatársainak 62 százaléka, „akik gazdaságpolitikával, szabályozással, kereskedelemmel, energiával és pénzügyekkel foglalkoznak, gyakorlatilag semmilyen üzleti tapasztalattal nem rendelkeznek”.

Mi több, nyolc Biden-tisztviselő közül csak egynek van a szerzők szerint „kiterjedt üzleti tapasztalata”, és a Biden-kormányzatban szerzett üzleti tapasztalat átlagosan 2,4 év, „a Biden gazdasági-kereskedelmi csapat tagjainak túlnyomó többsége hivatásos politikus, jogász, közösségszervező, lobbista vagy köztisztviselő”. Többek között Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter, Janet Yellen pénzügyminiszter, Shalanda Young, a Vezetési és Költségvetési Hivatal igazgatója is nulla év üzleti tapasztalattal rendelkezik. 

Biden kabinetjében és legbelsőbb köreiben Ron Klain, a Fehér Ház kabinetfőnöke 16 évvel, Deb Haaland belügyminiszter 11 évvel és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter 11 évvel a legtöbb üzleti tapasztalattal rendelkezik az elnökhöz közel állók közül. 

Pete Buttigieg közlekedési miniszter mindössze négy év üzleti tapasztalattal rendelkezik. A jelentés szerzői ugyanakkor megjegyzik, hogy üzleti tapasztalatának nem sok köze van a minisztériumához, mivel „gyakorlatilag semmilyen tapasztalata nincs a szállítás vagy a logisztika területén”.

Ez a tapasztalatlanság különösen szembeötlő az Egyesült Államok jelenlegi helyzetében, amikor az országot 40 éve nem látott rekordmagas infláció sújtja, gyorsan csökken a kisvállalkozói és a befektetői bizalmi index, a gazdaság összességében pedig a recesszió peremén tántorog. 

Mindeközben a Biden-kormány olyan prioritásokat tűz a gazdaságpolitika elé, mint a jövedelmek újraelosztása, a gazdagok magasabb adóztatása, még több szociális jóléti program, a szakszervezeteket támogató politika, a vállalkozások erőteljesebb szabályozása, a kormány által irányított befektetések és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. 

A jelentés szerint pedig emiatt az amerikaiakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon a Biden-kormányzat vezető döntéshozói rendelkeznek-e az alapvető készségekkel és üzleti-menedzsment tapasztalatokkal, valamint érzékkel ahhoz, hogy figyeljék a 6 billió dolláros szövetségi kormányzatot, és szabályozzák a több trillió dolláros iparágakat? 

A jelentés szerzői szerint:

Biden arra összpontosított, hogy a „sokszínűség” legyen kormányának egyik fő felvételi „célja”, ahelyett hogy valóban olyan emberek legyenek a gazdaságpolitikáért felelősek, akik tudják, mit csinálnak.

Hozzáteszik, a Biden-kormányban felhalmozódó politikai és irányítási hibák sorozata – legalábbis részben – az alapvető készségek hiányának a következménye. Az elnöknek úgy kellene orvosolnia a problémát, hogy leváltja azokat, akiket ideológiájuk, nem pedig a kormánynak szükséges és az adófizetők által jogosan megkövetelt készségek és tehetségek miatt választottak – tanácsolják a szerzők. 

A teljes elemzés angol nyelven itt olvasható:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink