Külföld

Káosz a La Manche csatornánál

A franciák a Brexitet, a britek pedig a francia hatóságokat okolják a kialakult helyzetért. 

Káosz a La Manche csatornánál
A főként nyaralni induló turistának órákat kellett várakozni mire át tudtak kelni a La manche csatornán
Fotó: AFP / Anadolu Agency / Stuart

A beléptetési rendszer fennakadásai miatt a hétvége folyamán több, akár 30 órás sorban állás után tudott csak több ezer brit turista – valamint mintegy háromezer kamion –  bejutni Franciaország területére, a helyzet vasárnapra némileg javult, de az átkelés továbbra sem zökkenőmentes.

Péntektől kezdve hosszú sorok kígyóztak a délkelet-angliai Doverben a franciaországi Calais felé közlekedő komp kikötőjében, illetve a közeli Folkestone-ban is, ahonnan a Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút indul. Doug Bannister, a doveri kikötő vezérigazgatója elmondta, hogy szombaton mintegy 10 000 autót engedtek át a kikötőből való távozáskor.

Vasárnap a Eurotunnelen áthaladni kívánó utazóknak még mindig legalább másfél órát kell várakozniuk az alagút üzemeltetőjének közlése szerint.

A doveri kompkikötőben valamelyest enyhült a zsúfoltság péntekhez és szombathoz képest, amikor a turistáknak és a kamionosoknak több órát kellett várakozni kilométeres sorokban. Tekintettel a súlyos fennakadásokra, a hatóságok arra biztatták a Franciaország felé utazókat, hogy csomagoljanak bőséges enni- és innivalót, illetve a szükséges gyógyszereiket, mielőtt útra kelnek, mert csak hosszas várakozás után juthatnak át a kontinensre. 

Francia források szerint a hőségben várakozó britek közül többen is rosszul lettek, valamint arról számoltak be, hogy az út mentén borzalmas higiéniai állapotok uralkodnak. Több ember pedig arra panaszkodott, hogy nincsenek a helyszínen rendőrök, és hiába hívják a segélyhívó vonalakat, senki nem ad a várakozóknak elfogadható tájékoztatást. 

Vasárnap a hatóságok már azt közölték, hogy a forgalom „normál ütemben” halad, de az utazóknak rövidebb  – egy óránál kevesebb – várakozással továbbra is számolniuk kell.

Ugyanakkor a földi fennakadások kihatottak a brit repterekre, miután sokan inkább repülővel próbáltak meg átkelni Franciaországba. A bristoli repülőtéren pénteken  hajnalban utasok százai lepték el a terminálokat, miközben a Heathrow és a Gatwick repülőtereken szintén sorok torlódtak fel a járatokra.

Pierre-Henri Dumont francia parlamenti képviselő Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését tette felelőssé a felfordulásért.

A francia politikus szerint az egész helyzet a Brexit következménye, és Dover kikötője túlságosan kis területű ahhoz, hogy a beléptetés megfelelő tempóban tudjon zajlani.

Liz Truss brit külügyminiszter ugyanakkor úgy vélekedett, az okozta a zavart, hogy a francia hatóságok nem biztosítottak elég embert a határátkelőhöz az utazók ellenőrzésére.

Truss vasárnap elmondta, hogy egyeztetett az ügyben francia hivatali kollégájával, Catherine Colonnával arról, hogyan tudnának javítani a rendszeren.

A brit turistáknak Doverben kell áthaladniuk a francia hatóságok biztonsági ellenőrzésén, még mielőtt a szorost átszelő kompokra felszállnának.

Kapcsolódó írásaink