Külföld

Törölték a balettet, mert kirekesztőnek tartják

Az eltörlés kultúrájának már számos ágazat esett áldozatul az irodalmon keresztül a színházon át a történelmi személyek szobráig. Most egy tánciskola jelentette be, hogy törli a balettet, mert az túl fehér és túl európai.

A nagy-britanniai Northern School of Contemporary Dance tánciskolában egészen eddig a felvételik része volt a balett, ez azonban most megváltozik. Az intézmény bejelentette, hogy elhagyja ezt a táncformát a felvételiből, mivel az potenciálisan vitatott természetű. A tánciskola egyetemi tanulmányi vezetője szerint a balett egy elitista műfaj, mivel a fiataloknak fizetniük kell az órákért, emiatt pedig sokan nem tudnak elkezdeni balettozni. Kijelentéseit még tudta fokozni Francesca McCarthy, amikor elmondta, hogy a balett bizonyos fehér európai elvek és testforma mentén épül fel, ami sokszor elidegeníti a műfajtól azokat a fiatalokat, akik nem illenek bele ebbe a képbe.

A vezető úgy foglalta össze, hogy a balett esetében problémák vannak a testformával, a pénzzel, a nyelvezettel és a mozdulatok elnevezésével. Mint kiderült, McCarthy arra gondolt, hogy a balettnek nagyon erős nemi gyökerei vannak a mozdulatokra vonatkozó kifejezéseket tekintve. A problémát abban látja, hogy a tánciskola balettoktatói még azt tanulták, hogy a férfiak emelik fel a nőket, ez azonban mára megváltozott.

Most már nem állják meg a helyüket a balettben az idejétmúlt kifejezések, mivel egyre több transznemű és nembináris táncos jelenik meg, akik sértésnek vehetik ezeket. Éppen emiatt a tánciskolai vezető szerint nagyon oda kell figyelni arra, hogy nemileg semleges megszólításokat használjanak, és hogy ne feltételezzék egyből egy táncos nemi identitását.

Az eltörlési kultúrának (cancel culture) és az érzékenyítő woke ideológiának már számos művészeti ág esett áldozatul. Már két éve, a woke elvek terjedésének kezdetekor kifogásolták egyes amerikai lapok, hogy a klasszikus művek nagy részét fehér bőrű, európai zeneszerzők alkották meg. Nem sokkal később már arról szólt a fáma, hogy a klasszikus zene eredendően rasszista.

Idén pedig az orosz–ukrán háború miatt söpört végig egy újabb eltörlési hullám a világon. Számos orosz művészt, köztük zenekarokat, karmestereket és táncosokat közösítettek ki a művészvilágban származásuk miatt, vagy épp azért, mert nem ítélték el nyíltan a háborút.

Kapcsolódó írásaink