Kultúra

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Putyint támogató vezető karmesterüktől

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Valerij Gergijev vezető karmestertől, mert a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól - közölte kedden a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere.

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Putyint támogató vezető karmesterüktől
A Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozó Valerij Gergijev nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól
Fotó: Ivan Sekretarev / POOL / AFP

Dieter Reiter közölte, hogy a zenekar azonnali hatállyal megvált Valerij Gergijevtől, mert annak ellenére nem szólalt meg, hogy felszólította, határolódjon el egyértelműen „a brutális háborútól, amelyet Putyin folytat Ukrajna, és különösen partnervárosunk, Kijev ellen”.

A főpolgármester a zenekar honlapján megjelent közleményében kifejtette: azt várta az orosz művésztől, hogy átgondolja és felülvizsgálja az orosz államfőről alkotott igen pozitív értékelését. Valerij Gergijev ezt nem tette meg, holott a közös munka folytatásához elengedhetetlen lett volna egyértelmű jelzés a zenekarnak, a közönségnek, a nyilvánosságnak és a város politikai tényezőinek.

Ez a jelzés elmaradt, ezért nem volt más választás, mint az azonnali szétválás - közölte a szociáldemokrata (SPD) politikus.

Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere, 1988 óta a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója és főigazgatója, 2007 és 2015 között a Londoni Szimfonikus Zenekart vezette. Vlagyimir Putyinhoz fűződő baráti viszonya közismert volt már akkor is, amikor a 2015/2016-os évad elején - vagyis jóval az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után - átvette a Müncheni Filharmonikusok vezetését, de kinevezésében a művészi szempontok fontosabbak voltak a politikaiaknál.

Az Ukrajna elleni orosz háború azonban akár a karrierjének végét is jelentheti - emelte ki keddi összeállításában a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság, hozzátéve, hogy Hamburg világhírű koncertpalotája, az Elbphilharmonie is bejelentette, hogy megszakítják az együttműködést az orosz művésszel, így törlik a programból a Mariinszkij Színház zenekarával és a sztárkarmesterrel húsvétra tervezett két hangversenyt.

Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere
Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere
Fotó: GEORG HOCHMUTH / POOL / AFP

Szakított a 65 éves karmesterrel a többi között a baden-badeni Festspielhaus is. Ez a BR beszámolója szerint különösen figyelemre méltó, mert Gergijev 24 éve rendszeres vendég a magánfinanszírozású intézményben, amelyet jelentős összeggel támogat a város orosz közössége. Benedikt Stampa művészeti igazgató szerint lehetetlen a közös munka folytatása, mert a karmester nem határolódott el Putyin „embertelen cselekedeteitől”, ami azt jelenti, hogy „nyilvánvalóan már nem képviseljük ugyanazokat az értékeket”.

Németország mellett a nyugati világban másutt is szakítottak Valerij Gergijevvel, lemondták hangversenyeit a többi között amerikai, brit, holland és osztrák előadóhelyek - operaházak, koncerttermek -, és a milánói Scala operaház is felszólította a moszkvai rendszer nyilvános elítélésére. A művész ennek a felszólításnak sem tett eleget.

 Egyelőre nem ad több koncertet Anna Netrebko világhírű orosz szoprán

Lemondta a következő hónapokra tervezett koncertjeit kedden Anna Netrebko világhírű orosz szoprán, akit széles körben bíráltak az utóbbi napokban azért, mert nem ítélte el Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott művész a férjével, Jusziv Ejvazovval szerdára a hamburgi Elbphilharmonie-ba tervezett koncertjének szervezője, a német River Concerts útján közölte: „alapos megfontolás után azt a rendkívül nehéz döntést hoztam, hogy egyelőre visszavonulok a koncertélettől”.

„Ez nem a megfelelő idő arra, hogy fellépjek és muzsikáljak. Remélem, hogy a közönségem megérti ezt a döntést”- írta Anna Netrebko.

A River Concerts adatai szerint a koncertet szeptember 7-re halasztották.

Az operaénekes a Nordeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a közlemény megjelenésével egy időben közzétett egy felvételt az Instagramon, amelyen egykori mentorával, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri tisztségéből az ukrajnai orosz invázió el nem ítélése miatt kedden azonnali hatállyal elbocsátott Valerij Gergijev orosz karmesterrel látható.

Az NDR jelentése szerint a kép alá azt írta, hogy ellenzi „ezt az értelmetlen agresszív háborút”, és felszólítja Oroszországot, hogy azonnal állítsa le. A bejegyzés kedd délután már nem volt elérhető a művész Instagram-oldalán.

Anna Netrebkót az utóbbi napokban széles körben bírálták, amiért nem ítélte el az ukrajnai inváziót. Erről február 26-án, az invázió harmadik napján Facebook-oldalán azt írta, hogy ellenzi a háborút, és azt akarja, hogy az emberek békében élhessenek.

Ugyanakkor hozzátette: „nem helyes arra kényszeríteni a művészeket vagy bármely más közszereplőt, hogy nyilvánosan hangot adjanak politikai véleményüknek, és elítéljék hazájukat”. Mint írta, sok kollégájához hasonlóan nem politikai szakértő, hanem művész, és az a célja, hogy a művészet eszközeivel „a politikai határokat átlépve” egyesítse az embereket.

Kapcsolódó írásaink