Külföld

Szigorított börtönt kaptak a marokkói–spanyol határkerítést megostromló migránsok

Szigorított börtönbüntetést kapott Marokkóban 33 migráns, akik június végén megostromolták a marokkói területen található spanyol enklávénál, Melillánál épített határkerítést.

Szigorított börtönt kaptak a marokkói–spanyol határkerítést megostromló migránsok
Spanyol csendőrök a melilla-i határkerítésnél
Fotó: AFP/Fadel Senna

A nadori elsőfokú bíróság 11 hónapos büntetést szabott ki rájuk fejenként, ami ellen fellebbezést helyezett kilátásba a migránsok védőügyvédje.

A bíróság indoklása szerint az érintettek ellen már korábban eljárás indult Marokkóban illegális határátlépés miatt, és ez most hatósági személyek elleni fegyveres támadás és engedetlenség vádjával egészült ki. A vádlottaknak jelentős pénzbüntetést is ki kell fizetniük.

A marokkói igazságszolgáltatás egy másik, 29 fős migránscsoport ügyében a hó végére halasztotta el a következő tárgyalást. A csoport tagjait – köztük egy kiskorút – azzal vádolják, hogy bűnszervezet részeként vettek részt az illegális migráció szervezésében és lebonyolításában.

A két csoport a június 24-i határátlépési kísérletkor vált ismertté, amelynek során mintegy kétezer, többségében Szudánból érkezett illegális bevándorló ostromolta meg a melillai kerítést.

A zavargásokban 23 migráns meghalt, a kerítést védő spanyol rendőrök közül pedig 140-en megsebesültek. Hasonló kísérletekre már többször volt példa, de eddig ez volt a legvéresebb incidens. Egy azóta lefolytatott marokkói ügyészségi vizsgálat azt állapította meg, hogy a migránsok halálát nem a spanyol rendőrök kemény fellépése okozta, hanem a nagy fizikai igénybevétel miatt kialakult fulladás.

Az afrikai kontinensről szárazföldön csak Melillán és a szomszédos Ceután keresztül lehet eljutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom