Külföld

Hidvéghi: Véget kell vetni a felelőtlen európai migrációs politikának!

A bevándorláspárti erők felelősek a spanyol-marokkói határon történt halálesetekért; ami Melillában történt, az igazi tragédia, ugyanakkor nem helyes a határőröket hibáztatni azért, mert megvédik a határt az agresszív, illegális határátlépésekkel szemben. Ezzel szemben a valódi politikai felelősöket kell megtalálni - jelentette ki  Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén hétfőn.

Hidvéghi: Véget kell vetni a felelőtlen európai migrációs politikának!
Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője
Fotó: Európai Parlament

A politikus hangsúlyozta: az ilyen tragédiákért valódi felelősség a migrációpárti politikusokat, a civilszervezeteket és a nyílt társadalom egyéb szószólóit terheli, akik évek óta ösztönzik az Európába irányuló illegális migrációt.

Ezek az erők folyamatosan támadják a tagállamok jogszerű határvédelmi erőfeszítéseit, és azt a hamis illúziót keltik, hogy bárki akadály nélkül, illegálisan is Európába jöhet - mondta.

„Ideológiailag elvakult cselekedeteik egyetlen eredménye az, hogy folyamatosan emberéletek kerülnek veszélybe a Földközi-tengeren és a Balkánon. Ha el akarjuk kerülni a hasonló tragédiákat, akkor ennek a felelőtlen politikának kell véget vetni” - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Egyre több migráns indul el majd életveszélyes úton Európába

Ylva Johansson uniós belügyi biztos beszédében emlékeztetett arra, hogy mintegy kétezerötszáz Európába igyekvő migráns tört át június 24-én Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen.

A biztos közölte: mivel az illegális migránsok 99 százalékát embercsempészek szállították az unió határára, szorosabb együttműködésre van szükség az unión kívüli partnerországokkal és a migráció kiinduló országaival a migránscsempészet felszámolására.

Elmondta, hogy az Európai Unió partnereivel a migráció gyökerét próbálja kiirtani azért, hogy az embereknek ne kelljen életveszélyes utazásokra vállalkozniuk. Az EU emellett megpróbál jogszerű módokat találni arra, hogy az Európába igyekvő emberek elérjék céljukat életük kockáztatása nélkül.

„Elfogadhatatlan az erőszak az Európai Unió határain. Elfogadhatatlan, hogy emberek erőszakkal, erőszakos eszközökkel akarnak áttörni az Európai Unió határain, ahogy elfogadhatatlan az is, hogy ennek következtében emberek halnak meg” - mondta.

Minden helyzetben méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell közelíteni mindenkihez, és meg kell menteni a migránsok életét úgy az uniós határokon, mint a származási és a tranzitországban - tette hozzá az uniós belügyi biztos.

A marokkói hatóságok szerint legalább 23 migráns vesztette életét, és 140 rendőr megsebesült, amikor mintegy kétezerötszázan megrohamozták a Marokkót a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítést.

Hasonló kísérletekre már többször volt példa, de eddig ez volt a legvéresebb közülük. Az afrikai kontinensről csak Melillán és a szomszédos Ceután keresztül lehet eljutni az Európai Unióba a szárazföldön.