Külföld

Erősödőben a migráció

Partnerei segítségét kéri Madrid

Spanyolország azt szeretné, hogy a NATO terjessze ki biztonsági garanciáit az ország afrikai területei­re, Ceutára és Melillára is.

Erősödőben a migráció
Erőszakkal próbálnak meg bejutni a migránsok az Európai Unióba
Fotó: AFP/El Faro TV

A Politico keddi cikke szerint a mostani NATO-­csúcson elfogadandó új stratégiai koncepcióban szerepelhet a tagállamok szuverenitásának és területi integritásának védelme is, ezt pedig Madrid úgy értelmezi, hogy a védelem az enklávékra is kiterjed majd. A Politico emlékeztetett, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete hatos cikkelye a tagállamok európai, észak-amerikai és – ma már nem létező – francia-algériai területeit és az észak-atlanti szigeteket említi, tehát míg a Kanári-­szigetek például benne vannak, Ceuta és Melilla technikailag nem feltétlen, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy megvédik Spanyolországot támadás esetén. Ceuta és Melilla azért kulcsfontosságú, mert itt található az EU egyetlen szárazföldi határa Afrikában.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tegnap a Facebookon emlékeztetett, a múlt héten egy kétezer fős migránscsoport próbált erőszakosan betörni Melil­lába, az esetnek halálos áldozatai voltak, több százan megsérültek. „Az incidens rávilágít arra, hogy a bevándorlás és a határok védelme továbbra is az egyik legfontosabb probléma” – figyelmeztetett.

Orbán Balázs kifejtette, a spanyol–marokkói határon történteket az magyarázza, hogy míg a dél-európai államokba tavaly 120 ezer migráns érkezett, addig a mediterrán országokat tömörítő, MED5 nevű csoport 150 ezer bevándorlóra számít idén – ez negyedével több a 2021-es adatnál. „Látszik, hogy a migrációt kiváltó fő biztonsági és gazdasági okok nem szűntek meg, sőt a szomszédunkban dúló háború az élelmiszer-, különösen a gabona­export terén jelentős visszaeséshez vezethet – ezért mi a békében vagyunk érdekeltek. A béke a garanciája a biztonság megteremtésének, az európai recesszió elkerülésének és a további migrációs hullámok megakadályozásának is.”

Bevándorlók fenyegetik a német családokat

A német rendőrszakszervezet vezetője szerint elsősorban bevándorló fiatalok felelősek azért a tömegverekedésért, ami a múlt héten tört ki egy strandon Berlinben. A Bild cikke szerint tizenhárom járművel vonult ki a rendőrség, több száz rendőr igyekezett lenyugtatni a kedélyeket, miközben a szülők kétségbeesetten próbálták kimenekíteni a kisgyerekeket a tömegből.

Rainer Wendt közölte: a politikusok nem mernek beszélni arról, hogy az ilyen erőszakos cselekményeknél nagyon gyakran bevándorlók az elkövetők, és úgy viselkednek, mintha a nyilvános területek az ő tulajdonukat képeznék. Peter Harzheim, a német úszószövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett a Bildnek nyilatkozva, hogy az egykor biztonságosnak számító kültéri medencék, strandok látogatása ma már kockázatos a kisgyerekes családoknak.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom