Külföld

Brüsszel rémálma kezd megvalósulni Olaszországban

Minden téren megbukott az olasz baloldal, a konzervatív erők alakíthatják a következő kormányt

Mindent megváltoztató olaszországi jobboldali fordulat miatt aggódik Brüsszel azután, hogy a kormánykoalícióban résztvevő két jobboldali párt vasárnap bejelentette, hogy nem hajlandó tovább együttműködni a baloldali Öt Csillag Mozgalommal.

Brüsszel rémálma kezd megvalósulni Olaszországban
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini új nemzeti politikával forradalmasíthatja az olaszok mindennapjait
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Ezzel a már amúgy is rendkívül vékony jégen álló Mario Draghi vezette kormány helyzetét tették szinte tarthatatlanná. A Silvio Berlusconi-féle Hajrá, Olaszország! (FI) és Matteo Salvini Ligája alkalmatlan és megbízhatatlan partnernek nyilvánította a bevándorláspárti Giuseppe Conte vezette M5S-t, ezzel gyakorlatilag lekapcsolták a lélegeztetőgépet Draghi kormányáról, amit Sergio Mattarella köztársasági elnök helyezett üzembe, amikor a múlt héten nem fogadta el a miniszterelnök lemondását.

A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) az FI-vel és Legával összefogva jelenleg a felmérések szerint a szavazatok mintegy 46 százalékát kapnák, de a parlamentbe be nem kerülő pártoktól leszámított százalékokkal egy most megrendezett választás során elérnék az ötven százalék feletti támogatást. Ez az Európai Unióban hatalmas földrengést okozna, és már jelennek is meg az úgynevezett olasz „szélsőjobboldal” vélt előretörését prognosztizáló baloldali lapok írásai.

Érdekes módon az kormány végét nem a bevándorlási krízis sújtotta olasz partok, sem az egyre súlyosbodó gazdasági helyzet okozta. Ez inkább az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok kapcsán robbant ki. Az is meglepő, hogy nem a jobboldali pártok, köztük a kormányon kívüli FdI ellenzi a fegyverszállítmányokat Ukrajnának, hanem a baloldali M5S.

Illetve még ők sem igazán, csak az ilyen segítséget a védelmi fegyverekre korlátoznák, támadó jellegű katonai felszerelést nem küldenének. Az ilyen megkülönböztetés viszont elég ellentmondó, főleg, ha az adott ország egy katonai agresszió ellen kénytelen védekezni.

Berlusconi és Salvini is egyaránt utaltak arra, hogy üdvözölnék az előrehozott választásokat, de a jobboldali összefogás, az olasz politikai tradíciókat figyelembe véve egyáltalán nem egy garantált tény. A múltban ugyanis lényeges szakadék nyílt az elvhű Giorgia Meloni, aki nem támogatta a baloldali migránspárti Draghi kormányt, és két másik jobboldali veztő, Berlusconi és Salvini között, akik sokak meglepetésére beadták derekukat Mario Draghi meghívásának.

Berlusconi pártjának népszerűségén az a döntés ugyan nem sokat változtatott, stabilan a nyolc százalék körül mozog, Salvini pártja viszont jelentősen veszített népszerűségéből, a baloldali kormányba való belépésétől számítva huszonnégyről mindössze tizenöt százalékra esett vissza pártja támogatottsága.

Giorgia Melonit viszont a jelek szerint az olasz választók megjutalmazták a konzervatív politikája mellett való megingathatatlan kiállásáért, az FdI népszerűsége Salvinihez viszonyítva épp ellenkező ívet írt le, és 15-ről 23-ra emelkedett támogatottsága, amivel ma a legerősebb olasz pártnak számít.

Kapcsolódó írásaink