Külföld

Brüsszel előírná, mennyi gázt fogyaszthatunk

Kötelező gázfogyasztás-csökkentést írna elő az Európai Bizottság az unióban egy új javaslat szerint.

Brüsszel előírná, mennyi gázt fogyaszthatunk
Radikális lépésre készül az Ursula von der Leyen által vezetett testület
Fotó: AFP/Sergii Kharchenko

Új, vészhelyzeti felhatalmazásokat adna magának az Európai Bizottság, hogy csökkentse az uniós tagállamok gázfelhasználását abban az esetben, ha a következő hónapokban hiány fenyegetné az EU-t – írta kedd reggel a Politico. A brüsszeli lap szerint várhatóan szerdán jelenti be javaslatát az Európai Bizottság egy másik terv mellett, amelynek célja a téli gázmegtakarítás.

Három uniós diplomatára hivatkozva a Politico azt írta, az új javaslat alapján az Európai Bizottság arra kötelezhetné a tagállamokat, hogy csökkentsék a gázfogyasztásukat például egy olyan esetben, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Mindezt egy olyan jogi mechanizmussal támogatnák meg, amelynek lényege, hogy a tagállamok minősített többséggel is dönthessenek az intézkedésről, megkerülve ezzel az Európai Parlamentet és azt is, hogy a tagállamok élhessenek a vétójogukkal.

Az Európai Bizottság célja, hogy megszerezzék a szükséges támogatást a javaslathoz az energiaügyi miniszterek július 26-i rendkívüli ülésére. A lap szerint a tárgyalások elsősorban arra irányulnak, hogyan kényszerítsék a tagállamokat arra, hogy bizonyos mértékben csökkentsék a gázfogyasztásukat ősztől tavaszig. A csökkentés mértékére vonatkozó javaslatok 5 és 20 százalék között mozognak, Brüsszelben bíznak enne, hogy végül sikerül 10–15 százalékban megállapodni.

Ha sikerül elfogadtatni a javaslatot, Brüsszel saját magától, vagy akár már két tagállam kérésére is elrendelheti a kötelező fogyasztáscsökkentést.

Hortay: A javaslat elrugaszkodott a valóságtól

Lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője „teljesen abszurdnak” nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy egyelőre csak sajtóértesülésről van szó. Emlékeztetett, az Európai Bizottságnak komoly szerepe van az európai gázhelyzet súlyosságában.

„Ha Brüsszelen múlt volna, már hónapokkal ezelőtt gázembargót vezetett volna be az EU” – hívta fel a figyelmet, felidézve, hogy Kadri Simson energiaügyi biztos már áprilisban ilyen tervekről beszélt, és a jelek szerint Brüsszel még annak fényében sem tett le róla, hogy a hetedik szankciós csomagban szerepeljen a gázembargó, hogy Oroszország korlátozta a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken.

A szakértő kitért arra is, az elmúlt hetekben egyre erősödtek azok a hangok, amelyek kötelező szolidaritási mechanizmust írnának elő a gázelosztásra vonatkozóan. Az az intézkedés azt eredményezné, hogy a felelős energiapolitikát folytató tagállamok saját állampolgáraik ellátásának veszélyeztetésével látnák el gázzal a felelőtlen politikát folytatókat.

Mindezt ráadásul úgy, hogy teljesen kiengednék a kezükből a kontrollt, az elosztást egy központi brüsszeli szerv határozná meg. Rámutatott, mindezen javaslatok árnyékában a tagállamok azért küzdenek, hogy el tudják látni saját polgáraikat.

A mostani, Politico által megszellőztetett javaslat Hortay Olivér szerint nem csak a korábbi javaslatok méltánytalanságával és a szuverenitás súlyos megsértésével vádolható, hanem technikailag is komoly kérdéseket vet fel, hiszen „hogyan tudna az Európai Bizottság piaci szereplőket és háztartásokat rávenni, hogy korlátozzák a fogyasztásukat”.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság semmilyen felhatalmazást nem kapott erre, a javaslat ezért teljesen elrugaszkodott a valóságtól.

Kapcsolódó írásaink

Kétségbeesetten készülnek a télre a németek

ĀEgy frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek fele attól tart, hogy nem lesz megfelelő fűtése télen az orosz gázszállítások csökkenése és az Európai Unióban egyre növekvő infláció miatt