Külföld

A kisebbségi nyelvhasználat visszaszorításával az ukrán győzelemért

A kárpátaljai magyar hírportál, a Kárpáti Igaz Szó tudósítása szerint július 16-ával hatályba lépett a vitás ukrán nyelvtörvény újabb cikkelye, amely növeli az ukrán nyelv jelenlétét a mindennapokban és megerősíti az államnyelv státuszát.

A kisebbségi nyelvhasználat visszaszorításával az ukrán győzelemért
Kosztur András
Fotó: MH

Megdöbbentő hírt tett közzé az ukrán államnyelvvédelmi biztos hivatala. A közleményben ez áll: „2022. július 16-án megkezdődik a nyelvtörvény által előírtak végrehajtásának egy új, fontos szakasza, amely növeli az ukrán nyelv jelenlétét a köztérben és megerősíti státuszát. Mától érvényes a nyelvtörvény 27. cikkelyének második és hatodik része, ami szabályozza az államnyelv internetes használatát és a termékekre telepített számítógépes programok nyelvi beállításait.” 

Mostantól a nyelvi ombudsman bírságot szabhat ki az állami szervek és önkormányzatok tisztviselőire, a vállalkozások, intézmények vezetőire és alkalmazottaira, valamint a nyelvtörvényt megsértő egyéb természetes személyekre. A bírság összege akár 140 000 forintnak megfelelő összegre is rúghat.

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy háborús körülmények között a nyelvtörvény be nem tartása az ellenség kezére játszik.  „Az ukrán nyelv megerősítésével megvédjük függetlenségünket. Az anyanyelven történő kommunikációval közelebb hozzuk az ukrán győzelmet” – fogalmazott az ombudsman.

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a most hatályba lépő új nyelvi korlátozások már korábban „időzítve” lettek, a nyelvtörvény elfogadásakor, ezek életbelépése nincs összefüggésben a háborúval. A változások egyike a számítógépes programok kezelőfelületére és az Ukrajnában regisztrált vállalatok internetes megjelenésére vonatkozik – ezeknek alapértelmezetten ukránnak kell lenniük mostantól.

A másik változtatás sokkal szélesebb réteget érinthet, hiszen az a nyelvtörvény megsértése miatti bírságok kiszabását teszi lehetővé.

Az úgynevezett nyelvi ombudsman hivatala, amelynek feladata a nyelvtörvény betartatása pedig szorgosan figyeli is a kihágásokat, néhány napja egy jelentésében többek között Volodimir Zelenszkij elnök esetén is a nyelvtörvény megsértését állapította meg, mivel Richard Branson vállalkozóval és Sean Penn színésszel folytatott beszélgetéseiről angol nyelvű felvételeket is közzétettek a Legfelsőbb Tanács Telegram-csatornáján. De a frontvárosok és megyék vezetőit is megrótta Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman, így várhatóan hivatala az egyszerű polgárokkal szemben is aktívan fellép majd.

Ukrajnában a háború kezdete óta élénk deruszifikációs folyamat indult meg, amely a leglátványosabban az orosz kötődésű emlékművek elbontásában és az orosz kulturális termékekkel szembeni tilalmakban nyilvánul meg. Utóbbival kapcsolatban egyébként nincs teljes egyetértés, sokan bírálják a teljes „orosztalanításra” irányuló törekvéseket mondván, azok csak megosztják az országot, és az ellenség kezére játszanak – vélekedett az XXI. Század Intézet szakértője.

Az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a nyelvtörvény megsértői közt szintén szereplő Olekszij Aresztovics is így vélekedik, velük szemben azonban az olyanok, mint Kreminy vagy a botrányos ex-képviselő, a pár éve a kárpátaljai magyarokat is debilnek nevező Irina Farion viszont az orosz nyelv használatáról vélik úgy, hogy tartósítja az orosz befolyást az emberek gondolkodása felett.

Mindenesetre a deruszifikációnak néha egészen abszurd megnyilvánulásai is vannak, az elnök hivatalos oldalán például egy olyan petíció is elérte a kötelező kormányzati állásfoglaláshoz szükséges 25 ezer aláírást, amely azt javasolta, hogy az Odesszát alapító II. Katalin emlékműve helyén Billy Herrington amerikai meleg pornószínésznek állítsanak szobrot.

De olyan esetekről is lehetett hallani, amikor egyesek a frontról visszatérő katonákba kötöttek bele a hátországban azért, mert oroszul és nem ukránul beszéltek – mondta lapunknak Kosztur András.

Kapcsolódó írásaink