Külföld

Melegpornós szobrára cserélnék le II. Katalin cárnőt

Újabb petícióval állítottak be az ukrán elnökhöz az ország LMBTQ-aktivistái, akik szívesen eltörölnék Odessza város történelmét.

Melegpornós szobrára cserélnék le II. Katalin cárnőt
Az aktivisták szerint nem méltó a városhoz II. Katalin
Fotó: AFP/ Fiora Garenzi / Hans Luca

Egy petíció arra szólítja fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy Nagy Katalin odesszai szobrát cserélje le Billy Herrington amerikai pornószínész emlékművére – olvasható az ukrán elnöki hivatal oldalán. A petíció már meghaladta a 25 ezer aláírást, így az ukrán törvények szerint az államfőnek meg kell vizsgálnia a kérdést.

A petíciót benyújtók szerint II. Katalin cárnő „ellentmondásos történelmi személyiség, akinek tettei nagy károkat okoztak az ukrán államiságnak és kultúrának”. A cárnő szobrának lecserélésével azt az üzenetet küldenék, hogy „Odessza nem az orosz kultúra része, hanem saját kultúrája és humorérzéke van”, és „egyértelmű jelzést adna arról, hogy Ukrajna támogatja az LMBTQ-közösséget”.

Herrington 1990 és 2018 között, autóbalesetben bekövetkezett halálig felnőttfilmeket forgatott, legtöbbször más férfiakkal. Harrington neve már korábban is felmerült Ukrajnában, márciusban egy hasonló petícióban felszólították Zaporozsje városának helyi hatóságait, hogy nevezzék át a Majakovszkij teret Billy Herrington térré. A petíció mögött álló aktivista akkor azt állította, hogy nemcsak amerikaiak, hanem ukránok és európaiak generációi is az ő filmjein „nőttek fel”, és hogy a tér „erős turisztikai mágnessé” válna.

A cárnőt és négy társát ábrázoló, Odessza alapítóinak emlékművét 1900-ban állították fel, de 1920-ban a bolsevikok parancsára eltávolították. Az ukrán hatóságok 2007-ben állították vissza a szobrot, amit az ukrán nacionalisták elleneztek.

Kapcsolódó írásaink