Külföld

Sokat számít Donald Trump ajánlása a republikánusoknál

Félidős választások

Az amerikai Georgia államban Donald Trump korábbi amerikai elnök támogatottja győzött a keddi, republikánus párti szenátusi előválasztáson.

A Georgia állam megüresedő szenátusi helyéért folyó versenyben Herschel Walker afroamerikai szenátorjelölt öt másik republikánus politikust utasított maga mögé. Ugyanebben az államban Brian Kemp hivatalban lévő georgiai kormányzó szintén kétharmados fölénnyel nyert az előválasztáson. Ennek az a politikai jelentősége, hogy Kempet Mike Pence, míg kihívóját, a volt szenátort Donald Trump támogatta hivatalosan a georgiai republikánus előválasztás folyamán.

Pence, aki még 2020 januárjában fordult el Trumptól, hétfőn személyesen is kampányolt Kemp mellett, akit számos korábbi és jelenlegi republikánus kormányzó, mint Chris Christie (New Jersey), is a támogatásáról biztosított. A republikánus párti jelöltek a 2022. november 8-án esedékes félidős szövetségi kongresszusi és állami kormányzói választásokon mérhetik össze erejüket demokrata párti ellenfeleikkel.