Külföld

A háború valamikor véget ér, de Oroszország megmarad

Nem politikai okai vannak az orosz energiától való függésnek, és nem is csak Magyarország van ilyen helyzetben – mutatott rá Kovács Zoltán államtitkár az osztrák Kurier napilapnak nyilatkozva. Felhívta a figyelme arra is, hogy Brüsszel politikai boszorkányüldözést folytat, visszatartja a hazánknak járó forrásokat.

A háború valamikor véget ér, de Oroszország megmarad
Boszorkányüldözésnek tartja a brüsszeli támadásokat az államtitkár
Fotó: Facebook/Kovács Zoltán

Minél hamarabb véget kell vetni az ukrajnai háborúnak, ehhez tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki az osztrák Kuriernak adott interjút.

Rámutatott, az Oroszország elleni uniós szankcióknak nincs hatásuk a háborúra, ráadásul, „ha jobban ártanak azoknak, akik bevezetik őket, mint azoknak, akik ellen irányulnak, akkor nincs értelme”. Az intézkedésekkel szerinte Európa nem nyer semmi, csak veszít. „A szankciók már most is ártanak nekünk, az energiaárak emelkednek. Most az energiabiztonságnak kell prioritást élveznie” – emelte ki.

Kovács Zoltán felidézte, hogy a kormány az elmúlt tizenkét évben mindent megpróbált az energiaellátás diverzifikálása érdekében. Mint mondta, Magyarország messze van még attól, hogy teljesen független legyen az orosz gáztól, de ez más európai országokra is igaz,

„Németország ugyanúgy függővé tette magát az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 révén”.

Rámutatott, az a szoros politikai kapcsolat, ami a nyugati sajtó szerint Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök közt van, nem létezik. „Nem közelebbi a kapcsolat, mint Németország és Oroszország között.

Az orosz olajtól és gáztól, valamint az atomenergia orosz technológiájától való függés történelmi, nem pedig politikai kapcsolat. Oroszország egyszerűen a legolcsóbb és legvonzóbb energiaforrás volt a piacon” – fejtette ki.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy „a háború valamikor véget ér, és Oroszország mint potenciális energiaforrás megmarad – Putyinnal vagy nélküle, függetlenül attól, hogy mennyi ideológiai vágyálma van”.

„Nem biztos, hogy jó ötlet, ha most döntünk úgy, hogy energiapolitikailag teljesen függetlenítjük magunkat Oroszországtól” – jegyezte meg.

A kárpátaljai magyarság jogainak korlátozására utalva hangsúlyozta, „az EU-hoz való csatlakozáshoz Ukrajnának ugyanazokat a kritériumokat kell teljesítenie, mint más országoknak, beleértve az etnikai kisebbségek jogainak védelmét”.

Az államtitkár politikai boszorkányüldözésnek nevezte a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos brüsszeli bírálatokat. A források visszatartásával kapcsolatban úgy fogalmazott, „Magyarország az EU minden feltételét teljesíti, de az EU ezt nem teszi. Ez a pénz a miénk, nem ajándék, nem támogatás, hanem a miénk. A pénzt gazdasági okokból osztják szét. Az, hogy visszatartják, pusztán szubjektív politikai döntés”.

A szankciók hatástalanságáról is beszélt az osztrák napilapnak Kovács Zoltán
A szankciók hatástalanságáról is beszélt az osztrák napilapnak Kovács Zoltán
Fotó: Kovács Zoltán Facebook-oldala

Kapcsolódó írásaink