Külföld

Olasz, spanyol, lengyel és francia jobboldali EP-képviselők álltak ki Magyarország mellett

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) szerdán megszavazott, Magyarországot elmarasztaló jelentés szubjektív véleményeken és politikailag elfogult kijelentéseken alapul, értékítéleteket tükröz, és kettős mércét alkalmaz – jelentette ki Jorge Buxadé Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű pártcsalád spanyol képviselője.

Olasz, spanyol, lengyel és francia jobboldali EP-képviselők álltak ki Magyarország mellett
Jorge Buxadé Villalba szerint kettős mércét alkalmaz a jogállamisági jelentés Magyarország ellen
Fotó: AFP/NurPhoto/Elyxandro Ceg

Az Európai Parlament LIBE bizottságának a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentéstervezetét szerdán bocsátották szavazásra, és fogadták el. A dokumentummal kapcsolatban több EP-képviselő, így Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jorge Buxadé Villalba, Jadwiga Wisniewska, Patryk Jaki és Vincenzo Sofo, az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint Jean-Paul Garraud és Annalisa Tardino, az Identitás és Demokrácia pártcsalád EP-képviselői kisebbségi véleményt nyújtottak be.

Jorge Buxadé Villalba a véleményről szólva elmondta, a szóban forgó jogállamisági jelentés előfeltétele az objektivitás, az egyértelmű kritériumok alkalmazása és a tények szigorú betartása lett volna.

Ehelyett a jelentés több esetben is olyan ügyeket hoz fel, amelyeket a felelős szervek már orvosoltak, vagy olyan kérdéseket érintenek, amelyek nyilvános viták részét képezik, és a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak.

„A szöveg az általános jogállami helyzet elmarasztalásának jól ismert narratíváját tükrözi, miközben semmilyen konkrét jogsértést nem támaszt alá. Ez a szöveg a föderalista európai politikai pártok újabb kísérlete arra, hogy ideológiai okokból támadják Magyarországot és annak kereszténydemokrata, konzervatív kormányát” – ismertette a vélemény szövegét a spanyol EP-képviselő.

Hozzátette, hogy a jelentés az Európai Parlament újabb kiábrándító munkája olyan időben, amikor az EU egységére nagyobb szükség van, mint valaha.

A spanyol politikus újságíróknak hangsúlyozta, egyértelmű, hogy Magyarországon demokrácia van, a kormány alkotmányosan működik, és tiszteletben tartja a jogállamiság normáit. Elmondása szerint az EP-ben a baloldali, liberális pártok veszélyeztetik a tagállamok a szuverenitását, hozzátéve, hogy más Európa is elképzelhető – egy olyan Európa, amely tiszteli a tagállamok önállóságát és az uniós szerződéseket. Most Magyarország és Lengyelország szorul védelemre, de Európa más kormányai is könnyen a támadás célpontjaivá válhatnak – figyelmeztetett.

A politikus kijelentette: a jelentés nem objektív és fel akarja használni az Európai Parlamentet arra, hogy politikai tevékenységet folytasson a konzervatív politikusok ellen, holott őket demokratikusan választották meg. A magyar kormányt is így választották meg – emlékeztetett.

A spanyol EP-képviselő végezetül kiemelte: az EP jelentéseiben kettős mérce jelenik meg, kizárólag azokat a kormányokat büntetik, amelyek ellentmondanak a politikai fősodor által képviselt iránynak.

A jelentésről szóló véleménnyel kapcsolatban megszólalt Vincenzo Sofo, az Európai Konzervatívok és Reformerek másik képviselője is. Ő hangsúlyozta, hogy pártja, az Olasz Testvérek is támogatják Magyarországot a Brüsszellel szemben vívott harcával. Kijelentette: Brüsszel föderális Európát kíván létrehozni, ennek egyik jele a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források kifizetésének visszatartása.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerdán hazugnak nevezte a LIBE jelentését, szerinte az európai baloldal már több mint tíz éve képtelen megemészteni azt, hogy Magyarországon egy nemzeti alapon álló, kereszténydemokrata kormány van, amelyet újraválasztanak az emberek.

Vincenzo Sofo, olasz EP-képviselő kiemelte: Brüsszel politikai céljai elérése érdekében uniós pénzekkel zsarolja Magyarországot.

Vincenzo Sofo kiemelte: pártja teljes mértékben kiáll Magyarország mellett, és elutasítja a zsarolási kísérleteket. Az EP-képviselő szerint a Delbos-Corfield jelentés is egyértelmű példája annak, hogy európai baloldal mindent elkövet azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz addig, amíg nem teljesíti Brüsszel politikai feltételeit.

A két EP-képviselő és további olasz, lengyel és francia EP-képviselők egy, a jelentéshez benyújtott alternatív véleményben hevesen bírálták a LIBE jelentés tartalmát. A dokumentum szerint a jelentés szubjektív véleményeken, politikailag elfogult kijelentéseken alapul, homályos aggályokat fogalmaz meg és kettős mércét alkalmaz.

Kapcsolódó írásaink

Hidvéghi: A baloldal kárt okoz az országnak

ĀGyurcsányné és Donáth Anna buzgón asszisztál azokhoz a támadásokhoz, amelyek célja a hazánknak járó pénzek megvonása - alaptalanul itéli el hazánkat a LIBE-jelentés az Alapjogokért Központ szerint