Külföld

„Az európaiak utolsó mentsvára az alkohol"

Az osztrák kormányfő meglehetősen borúsan látja Európa helyzetét, ha Brüsszelnek nem sikerül megoldani a válságot, szerinte az európaiaknak nem marad más, mint a pohár fenekére nézni.

„Az európaiak utolsó mentsvára az alkohol"
Nehammer az alkoholt javasolt az egyik megoldásként
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Kevés lehetősége marad a lakosságnak, ha Brüsszel nem tudja megfékezni az inflációt – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár az Osztrák Néppárt (ÖVP) gyűlésén. A politikus elmondta, hogy az Európai Uniónak szembe kell néznie az „abszurdan” magas energiaárakkal. Ha azonban a blokk vezetői nem tudnak megfelelni a kihívásoknak, akkor az európaiaknak (az alkoholon és a kábítószereken kívül) kevés lehetőségük maradhat a nehézségek leküzdésére – fogalmazott.

A kancellár tréfának szánta a megjegyzését, de az osztrák közvélemény nem fogadta ilyen kedélyesen. Michael Schnedlitz a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára úgy fogalmazott, hogy Nehammer komolytalan kijelentései a kormány teljes kudarcát mutatják, és azt, hogy a kihívások túl nagy terhet jelentenek a számára. Schnedlitz továbbá „rossz választásnak” nevezte a kormányfőt, és előrehozott választásokat követelt.

A kancellári hivatal igyekezett elsimítani a dolgokat azzal, hogy az osztrák Kronen Zeitungnak azt nyilatkozta, hogy Nehammer csak „bizalmat akart sugározni a vicceivel”, még ha azt szerencsétlenül is fogalmazta meg.

A közvélemény nem mindent tagját győzte meg a hivatal mentegetőzése, Nicola Werdenigg neves síelő és politikai aktivista Twitter oldalán azt írta: „Ha gödörben találod magad, ne áss tovább. Ha abbahagyod az ásást, akkor is gödörben vagy.”

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Kétségbeesetten készülnek a télre a németek

ĀEgy frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek fele attól tart, hogy nem lesz megfelelő fűtése télen az orosz gázszállítások csökkenése és az Európai Unióban egyre növekvő infláció miatt