Gazdaság

Kétségbeesetten készülnek a télre a németek

Úgy tűnik egyre nagyobb a káosz Németországban, ahogy közeledik az ősz és a tél. Egy, a Bild című német magazin által frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek fele attól tart, hogy nem lesz megfelelő fűtése télen az orosz gázszállítások csökkenése és az Európai Unióban egyre növekvő infláció miatt.

Az INSA közvélemény-kutató szerint a megkérdezettek 75 százaléka súlyos teherként éli meg az energiaárak növekedését, valamint öt százalékuk szerint folyamatosan romlik a német gazdaság helyzete. Egy másik, a Német Közgazdasági Intézet által végzett kutatás szerint több mint húszmillió németet fenyeget az energiaszegénység. Azt is megállapították továbbá, hogy a német háztartásoknak a nettó jövedelmük több mint tíz százalékát kell energiára költeniük. Ralph Henger, az intézet egyik közgazdásza a Die Welt című újságnak azt nyilatkozta: „Az energiaszegénység kockázata óriási mértékben megnövekedett.”

Az energiaválság egyik következménye az is, hogy az országban az új kemencék és az ezek működtetéséhez szükséges faellátás nem tud lépést tartani a kereslettel. A fűtésszerelők németországi szövetségének szóvivője a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) elmondta, hogy a fatüzelésű kályhák iránti kereslet „felrobbant” Németországban, és ezzel párhuzamosan a tűzifa iránti igény is nő. Nem úgy mint a gyártási kapacitások. A fatüzelésű kemencékre már egyéves várólista van, és a legtöbb esetében az idei télre nem is remélhető, hogy leszállítják őket.

Bár Németországban készülnek, ugyanakkor az egyes alkatrészekből és anyagokból hiány van, beleértve a Kínából származó alkatrészeket is. „Az elmúlt hónapokban olyan nagy volt a kereslet a tűzifa iránt, hogy Németországban gyakorlatilag elfogyott” – ezt már Gerd Müller, a Tűzifa Szövetség szóvivője nyilatkozta a lapnak, Hozzátette: idén szinte lehetetlen száraz tűzifához jutni. De nem csak a tüzelő hiányára készülhetnek a németek, A szászországi Dippoldiswalde városának egyik lakásszövetkezete a drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt csökkentette a melegvíz-szolgáltatást – írja a Bild című német lap.

Az intézkedés szerint a bérlők 4 és 8, 11 és 13, valamint 17 és 21 óra között tudnak majd meleg vizet használni. Éjszaka és az említett időszakokon kívül csak hideg víz folyik majd a csapokból. A hétvégén Hamburg környezetvédelmi vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy gázhiány esetén a meleg vizet csak jegyrendszer-szerűen adagolva használhatják majd a lakosok.

Kapcsolódó írásaink