Külföld

Melegedőt hoznának létre a szegény németeknek télre

Az energiaválság annyira súlyos helyzetet alakított ki Németországban, hogy sokak esetében fennáll a veszélye annak, hogy nem tudják megfizetni a fűtést télen. Mindeközben már Olaszország felé is csökken az orosz gázszállítás mértéke.

Melegedőt hoznának létre a szegény németeknek télre
A németek már azon aggódnak, hogy nem tudják fizetni a fűtési számlákat télen
Fotó: AFP / DPA / Bernd Weissbrod

A városok és települések szövetsége Németországban felvetette, hogy alakítsanak ki melegedőhelyiségeket a szegény embereknek, akik nem tudják felfűteni az otthonukat télen. A CDU egyik politikusa, Julia Klöckner azonban elutasította ezt a tervet, mert szerinte nem ez a megoldás a kialakult energiaválságra. Úgy fogalmazott, nem szabad engedni, hogy idáig fajuljanak a dolgok Németországban, és azt sem, hogy bárki is megfagyjon a négy fal között.

Az úgynevezett „hőszigeteket” vagy melegedő szobákat főleg az idősek számára találta ki a városok szövetsége, amely arra szólított fel, hogy előrelátó intézkedésekre van szükség az országban.

Klöckner egyébként azzal sem ért egyet, ahogy Robert Habeck gazdasági miniszter kezeli a helyzetet, szerinte ugyanis az állandó pánikkeltés senkin nem segít. Mint azt lapunk korábban megírta, hétfőn megkezdődött a gázszállítás leállítása az Északi Áramlat–1 vezetéken Németország felé az éves karbantartási munkálatok miatt. Robert Habeck attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot.

Mindeközben nemcsak Németországban fogy a gáz, hanem Olaszországban is. Az Eni olasz energiaszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait. Az orosz–ukrán háború kezdete óta az olasz kormány egyébként is függetleníteni akarja az országot az orosz gáztól. Ennek érdekében a Mario Draghi vezette kormány már kötött megállapodásokat más gázszállítókkal, így például Azerbajdzsánnal és Katarral.

Kapcsolódó írásaink

Kétségbeesetten készülnek a télre a németek

ĀEgy frissen nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a németek fele attól tart, hogy nem lesz megfelelő fűtése télen az orosz gázszállítások csökkenése és az Európai Unióban egyre növekvő infláció miatt