Külföld

A volt pénzügyminiszter lehet Boris Johnson utódja

Hat jelölt jutott tovább a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés első fordulójában. A legtöbb szavazatot Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta.

A volt pénzügyminiszter lehet Boris Johnson utódja
Rishi Sunak jelenleg a legesélyesebb a brit miniszterelnöki pozícióra
Fotó: AFP/Niklas Halle'n/AFP

A Konzervatív Párt vezetői pozíciójáért – amelynek betöltője az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz – nyolc jelölt indult, a szerdán tartott első szavazási fordulóban azonban csak hatan jutottak tovább. Amint arról Sir Graham Brady, az alsóházi konzervatív frakció illetékes szakpolitikai bizottságának elnöke beszámolt, Jeremy Hunt volt egészségügyi miniszter és Nadhim Zahawi pénzügyminiszter nem tudott elegendő szavazatot szerezni, így ők kiestek a versenyből.

A legtöbb szavazatot, 88-at, a volt pénzügyminiszter, Rishi Sunak kapta, így könnyen lehet, hogy ő lesz Boris Johnson utódja a kormányfői székben. Őt Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter követte, aki 67 szavazatot tudhatott magáénak.

Rishi Sunak az első volt, Sajid Javid egészségügyi miniszterrel együtt, aki lemondott tisztségéről múlt héten, elindítva a politikai lavinát az Egyesült Királyságban. A volt miniszter akkor a miniszterelnöknek írt levelében azzal indokolta a döntését, hogy az ország jogos elvárása a megfelelő, hozzáértő és komoly kormányzás. A politikust egyébként többen is Boris Johnson lehetséges utódjának tartják a párt berkeiben.

Kapcsolódó írásaink