Külföld

Egyetértenek a britek Boris Johnson lemondásával

„Rettenetesen rossz” volt

A brit választók több mint háromnegyede egyetért azzal, hogy Boris Johnson lemondott a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről.

Egyetértenek a britek Boris Johnson lemondásával
Boris Johnson folyamatos botrányai véget vetettek kormányfői karrierjének
Fotó: AFP/Niklas Halle’n

A YouGov közvélemény-kutató vállalat adatai szerint a választókorú britek 77 százaléka helyesli Johnson távozását, és mindössze 12 százalék helyteleníti a kormányfő lépését. A konzervatív szavazótáboron belül is csak 23 százalék azoknak az aránya, akik szerint Johnson rossz döntést hozott. A YouGov a távozó kormányfő munkájának értékelésére is felkérte a résztvevőket.

A válaszadók mindössze öt százaléka jelölte be azt a válaszlehetőséget, hogy „nagyszerű” miniszterelnök volt, 17 százalék jónak, 18 százalék átlagosnak minősítette 19 százalék gyengének, 36 százalék pedig „rettenetesen rossznak” minősítette Johnson kormányfői teljesítményét. Egy másik felmérés kimutatta azt is, hogy a lehetséges utódjelöltek közül Ben Wallace jelenlegi védelmi miniszter támogatottsága a legmagasabb a párton belül. Mindeközben a Jonhsonnak meg kellett változtatnia esküvőjének a helyszínét is, így cáfolta azokat a híreket, miszerint amiatt maradna még pár hónapig kormányfő, hogy a Chequers vidéki miniszterelnöki rezidenciáján tarthassa esküvőjét.

Kapcsolódó írásaink