Külföld

Tarolt Japánban a meggyilkolt miniszterelnök pártja

A vasárnapi választások eredményeként a kormánypárt alkotmányos reformot hajthat végre, ami véget vethet az ország pacifista korszakának. 

Tarolt Japánban a meggyilkolt miniszterelnök pártja
Fumio Kishida folytatná az elődje által megkezdett reformokat
Fotó: AFP / POOL / Rodrigo Reyes Mar

Nagy győzelmet aratott Japánban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) – a pénteken merényletet szenvedett korábbi miniszterelnök Abe Sindzó pártja –, és annak koalíciós partnere a Komeito a vasárnapi szenátusi választásokon. A 125 fős japán felsőházban az eredmények szerint az LDP 75 helyet szerzett meg, ezzel pedig minősített többséget szerzett a testületben.

Így megnyílt az út a pacifista japán alkotmány megváltoztatása előtt, amellyel az ország megerősítheti katonai szerepét globális szinten – ez Abe Sindzó egyik régi célja volt. Fumio Kisida miniszterelnök az LDP jelenlegi vezetője a győzelem után úgy fogalmazott: „Továbbra is keményen fog dolgozni a demokrácia védelmében”.

Hozzátette, hogy a világ járvánnyal, az Ukrajnával kapcsolatos kérdésekkel és az inflációval akar foglalkozni. Kisida ragaszkodott ahhoz, hogy a választások a merénylet ellenére is lezajlanak, mondván, „nem szabad megengedni, hogy az erőszak elnyomja a szabadságot.”

Az előzetes elemzésekkel ellentétesen ugyanakkor a pénteki merénylet nem aktivizálta a szavazókat, ugyanis a részvétel mindössze 52 százalék volt. Elismerve vereségét, Kenta Izumi, az ellenzéki Alkotmányos Demokrata Párt vezetője, azt mondta, egyértelmű, hogy „a választók nem akartak az LDP-től átállni és ránk bízni a kormány irányítását” - írja a japán Kyodo News hírügynökség.

Beindultak az összeesküvés-elméletek a merénylettel kapcsolatban

Ahogy sajnos várható volt, Japánban megjelentek különböző összeesküvés elméletek Abe Sindzó merényletével kapcsolatban. A közösségi oldalakon olyan elméletek terjednek, miszerint a merénylőt a Kínai Kommunista Párt bízta meg a korábbi japán miniszterelnök meggyilkolásával. Ennek alapjául néhány kétes eredetű képernyőkép szolgál különböző kínai közösségi oldalakon megjelent, állítólag a merénylőtől származó  bejegyzésről. A kétes elméletek terjedésének megakadályozását az sem segíti, hogy kínai nacionalista csoportok és tudósítók online ünneplik Abe Sindzó halálát. Kínai elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az ilyen reakciók súlyos károkat okozhatnak Kína nemzetközi megítélésben.

Kapcsolódó írásaink