Külföld

Meghajolt a gender-ideológia előtt a cseh tudományos élet

Már régiónkban is érezhető a radikális baloldali érzékenyítés tudományra kiható romboló hatása, a cseh tudósok és kutatók tiltakoznak a nemi-kvóták és progresszív gender-nyelvezet bevezetése ellen.

Meghajolt a gender-ideológia előtt a cseh tudományos élet
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Az Echo24 cseh hírportál tudósítása szerint az „Horizont Európa” támogatási program keretében pályázó intézményekre vonatkozik az a szabályrendszer, amiben a pénzek kiosztása egyenes összefüggésben van a kutatóintézetekben a férfi és nő munkatársak számának arányosságával, valamint a nemileg semleges megszólításokra külön hangsúlyt fektető kutatási pályázatokkal.

Számos cseh intézmény máris elfogadta az európai baloldal által kitalált játékszabályokat, a Nukleáris Fizikai Intézet által benyújtott egyik támogatási kérelemben például az olvasható, hogy „A nemek közötti egyensúly, az egyenlőség és a sokszínűség fontos része a nemek közötti semleges nyelvezet”. Sok tudós azonban visszakozik az ilyen kritériumok bevezetésétől, szerintük csakis a tudományos érdemek és képességek játszhatnak szerepet a munkatársak toborzása során.

Az egyik cseh egyetem önmagát megnevezni nem kívánó női vezető kutatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, kutatói csoportjában csak nők vannak, „így most, paradox módon, amikor pályázatot adok be egy projektre, erőltetetten kell majd a jövőben a férfi jelölteket keresnem. Függetlenül a szakmai minőségüktől, és ez aggaszt engem” - tette hozzá.

Aggodalomra ad okot az is, hogy vajon az olyan tudományos szakok, melyek hagyományosan főként nőket, vagy inkább férfiakat vonzanak, kapnak-e egyáltalán támogatást. Jiří Žák geológia professzor szerint helytelen, ha az embereket a szakértelemtől eltérő kritériumok alapján nevezik ki a pozíciókba. Legyen szó vezetői állásról vagy a csapatok összetételéről. A nők esetében ráadásul Žák rámutat arra, hogy az ő területén, a geológiában, például nagyon kevés nő van. A szakember attól is tart, hogy ez a jelenség csak „csírája” egy pusztán ideológiai jellegű nyomásgyakorlásnak. „Sok külföldi hirdetésben az áll, hogy két egyformán alkalmas jelölt esetén a nőt részesítik előnyben. Véleményem szerint ez teljes képtelenség. Számos meghallgatáson ültem már, és soha nincs két egyforma jelölt. Ez körülbelül olyan valószínű, mintha két azonos ujjlenyomatú ember jelentkezne nálad” - mondja Žák.

Jan Borovička geokémikus és mikológus szerint az intézmények az uniós támogatási rendszer nyomán kénytelenek „baloldali politikai doktrínát” követni. „A tudomány feladata, hogy kiderítse az igazságot erről a világról, nem pedig az, hogy átformálja és megváltoztassa a világot ennek vagy annak az ideológiának megfelelően. Ez politikai aktivizmus, amely a párttitkárságokra való, nem pedig az akadémiára” – mondta a kutató, hozzátéve, hogy az „aktivistáknak” eddig csak a félelem légkörét sikerült megteremteniük.

Kapcsolódó írásaink