Külföld

Merénylet áldozata lett Abe Sindzó

A volt japán kormányfőt kampányeseményen érték a halálos lövések, a világ politikusaisorra tisztelegnek a volt vezető emléke előtt

Pénteken merénylet áldozata lett a volt japán miniszterelnök, Abe Sindzó. A politikust pártja egyik választási kampányeseményén érte a végzetes támadás, sérüléseibe néhány óra elteltével belehalt. A világ számos vezetője üzenetben rótta le tiszteletét a modern japán politika egyik legjelentősebb személyiségének emléke előtt.

Merénylet áldozata lett Abe Sindzó
A modern Japán meghatározó személyisége volt Abe Sindzó volt kormányfő
Fotó: AFP/Annegret Hilse

Megrázó tragédiáról érkeztek tudósítások Japánból, miután egy meg nem nevezett tettes helyi idő szerint péntek délelőtt 11.30-kor merényletet követett el a volt miniszterelnök, Abe Sindzó ellen. A 67 éves japán politikus rövidesen belehalt sérüléseibe. A feltételezett tettest a biztonsági erők a helyszínen őrizetbe vették.

Japán hírportálokon közölt videófelvételeken látszik, amint a Liberális Demokrata Párt (LDP) politikusa egy utcai nyilvános összejövetelen egy kisebb pódiumról beszél, körülötte pedig néhány tucat hallgató gyülekezik. Beszéde közben hátulról hirtelen egy durranás hallatszik, és füstfelhő emelkedik a levegőbe, mire a volt kormányfő elbukik. A japán sajtóban közölt felvételeken jól látható, ahogy a mentősök elsősegélyt nyújtanak a földön fekvő politikusnak. Arról is készültek felvételek, ahogy Abe testőrei elfogják, majd elviszik a feltételezett elkövetőt. A helyszínen egy házi készítésű lőfegyvernek látszó tárgy is látható egyes képeken.

Azóta a japán hatóságok jelentéseiből az is kiderült, hogy az őrizetbe vett 41 éves férfinál házkutatást tartottak, a helyszínen a hírek szerint robbanóanyagot találtak. Az orvosi jelentést is nyilvánosságra hozták, miszerint a volt japán miniszterelnököt két lövés érte, mindkettő a nyakába fúródott.

Az Abe Sindzó ellen elkövetett merényletet elítélte Kisida Fumio jelenlegi miniszterelnök is, aki úgy nyilatkozott, „Ez barbár és rosszindulatú tett volt, ez elfogadhatatlan. Ez a támadás egy brutális tett, ami a választások, – amely demokráciánk alapja – idején történt, és teljességgel megbocsáthatatlan.” A tragikus hírre közösségi portálján reagált Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt írta, „Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sindzó miniszterelnök urat!” Varga Mihály pénzügyminiszter is a Facebookon nyilatkozott: „Megdöbbentő az a gyilkosság, amely Abe Sindzó volt japán miniszterelnök életét lezárta… Magyarország igaz barátját vesztettük el. Nyugodjék békében.”

A volt japán vezető tragikus halálhíre megrázta a nemzetközi közvéleményt, számos politikus fejezte ki részvétét és a bűntettet elítélő véleményét egyaránt. „Ez tragédia Japánnak és mindazoknak, akik ismerték őt… Ő volt a nemzetek közötti szövetség és a népeink közötti barátság bajnoka” – fogalmazott közleményében Joe Biden amerikai elnök. A volt amerikai elnök, Donald Trump is úgy nyilatkozott: „Abszolút lesújtó hír, hogy Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt, egy igazán nagyszerű embert és vezetőt lelőttek… Igaz barátom volt, és ami sokkal fontosabb, Amerika igazi barátja.” A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach is lerótta tiszteletét: „Abe Sindzó miniszterelnök nélkül ezek a játékok (2021-es olimpia) soha nem valósultak volna meg, és a világ sportolóinak olimpiai álma sem vált volna valóra.”

Abe Sindzó 1954-ben született Tokióban, prominens politikai családban, nagyapja a háború utáni miniszterelnök, Nobusuke Kishi volt. Az 1993-as választásokon került be először a képviselőházba. Miniszterelnökként először 2006 és 2007 között szolgált, majd 2012-ben újraválasztották, és ekkor 2020-ig maradhatott a posztján, amivel országa leghosszabb ideig hivatalban levő kormányfőjeként vonult be a történelembe. Abe nagyon sokat tett országa ismertségének és nemzetközi jelenlétének növeléséért. Kormányzása alatt Japán csatlakozott a Csendes-óceáni Partnerséghez (TPP), majd az Egyesült Államok TPP-ből való kilépése után a Csendes-óceáni partnerségről szóló átfogó és progresszív megállapodás (CPTPP) élére állt. Abe elmélyítette a stratégiai partnerséget Indiával, Vietnammal és más regionális szereplőkkel, valamint olyan régión kívüli hatalmakkal, mint az Európai Unió és Nagy-Britannia, és fejlesztette Japán saját védelmi képességeit is.

Talán legismertebb hozzá fűződő fogalom az úgynevezett „Abenómia” (Abenomics) lett, ami az általa fémjelzett gazdaságpolitikára utalt. Az „Abenomics” a monetáris lazításra, a fiskális ösztönzésre valamint a strukturális reformokra épült. Ez a volt politikus szerint a „bátor monetáris, rugalmas fiskális politikát és a magánberuházásokat ösztönző növekedési stratégiát tartalmazza”.

Döbbenet lett úrrá a gyászoló japánokon
Döbbenet lett úrrá a gyászoló japánokon
Fotó: AFP/Osamu Kanazawa

Ritka a lövöldözés Japánban

A volt japán miniszterelnök Abe Sindzó halála sokkolta a japán és nemzetközi közvéleményt, annál is inkább, mivel jelentések szerint egy házi készítésű lőfegyverrel oltotta ki a merénylő a volt politikus életét. A szigetország híres a szigorú fegyvertartást szabályozó törvényeiről, magántulajdonban a polgárok szinte nem is tarthatnak lőfegyvereket. A 125 millió lakosú országban tavaly mindössze tíz, fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény történt, amelyek egyetlen halálos áldozatot követeltek. A hatalmas fővárosban, Tokióban tavaly egy fegyveres incidens sem történt, bár a városban lefoglaltak hatvanegy fegyvert. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltó lövöldözés 2019-ben volt, amikor egy tokiói karaokebárban lelőttek egy bandatagot. A második világháborút követően alig voltak az országban komoly politikai merényletek. Tokióban 1960-ban egy televízióban sugárzott politikai vita után egy ultranacionalista támadó megrohamozta a színpadot, és ott a Japán Szocialista Párt vezetőjét, Inedzsiro Aszanumát egy hagyományos japán karddal leszúrta. Utoljára 2002-ben Koki Isiit, a Demokrata Párt szókimondó tagját szúrta le egy bűnöző, de a merénylet mögött egyesek máig politikai motívumokat sejtenek. (DD)

Kapcsolódó írásaink