Külföld

Megbukhat a szlovák kormány

Újra önmagának adott sakkot a folyton civakodó pozsonyi vezetés

A szlovák baloldali Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt szerdán felmondta a koalíciós szerződést a nagyobb kormánypárttal, az Egyszerű Emberekkel (OLaNO). A két kormányzó párt fő ütközőpontja Igor Matovic volt miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter volt, akinek eltávolításáért a liberálisok akár a kormány bukását is kockára tennék.

Megbukhat a szlovák kormány
Igor Matovic korábbi miniszterelnök személye a kiváltó oka a legújabb szlovák politikai válságnak
Fotó: AFP/Beata Zawrzel

Az SaS most azt várja a miniszterelnöktől, hogy a fennálló politikai erőviszonyokat, lásd a közvélemény-kutatások eredményeit, figyelembe vevő új koalíciós megállapodást dolgozzon ki. Ennek értelmében Matovic nem lehetne a továbbiakban miniszter, nagy valószínűséggel a pénzügyi tárcára az SaS valamelyik politikusának fáj a foga. Ha a liberálisok feltételeit Eduard Heger pártja nem teljesíti, az SaS miniszterei augusztus 31-én lemondanak jelenlegi posztjaikról.

Erre a látszólag kockázatos lépésre egyrészt az késztette a szlovák liberálisokat, hogy az ország politikai palettáján viszonylag konzervatív beállítottságúnak ítélt Matovic hosszú ideje szálka volt a szemükben, főleg uniós érdekek és a progresszív politika szempontjából. Másrészt viszont a 25 százalékkal indult OLaNO kormánypárt mára kilencszázalékossá zsugorodott a közvélemény-kutatásokban, míg az SaS stabilan 12 százalékon áll.

A politikai ultimátum keményen visszaüthet a szlovák liberálisoknak, mivel ha ma rendeznék a választásokat, csak harmadikként végeznének. Az első helyen Peter Pellegrini HLAS-SD centrista pártja áll 20 százalékkal, a másodikon volt párttársa, Robert Fico pártja, a SMER-SD szociáldemokrata mozgalma 14 százalékkal. Többségi kormányt valószínűleg az egyik oldal sem tudna összeállítani, így egy idő előtti választás komoly politikai instabilitást hozhatna Szlovákiának.

A magyar pártok jelenleg alig látszódnak a közvélemény-kutatásban, a parlamenti választásokon szinte biztosan nem kapnának mandátumot. A Szövetség három-, a Magyar Fórum pedig jelenleg mindössze egyszázalékos támogatottságot könyvelhet el.

Kapcsolódó írásaink

Szlovákia megtartja atomerőműveit

ĀA szlovák kormányfő, Eduard Heger szerint Szlovákia elkerülheti a szénerőművekhez való visszatérést, ha megtartja létező atomerőműveit