Külföld

Uniós pénzekre vágyik Ukrajna

Lengyelországtól tanulná meg Kijev, hogyan kell elkölteni a forrásokat

A lengyel kormánytól akarja megtanulni Ukrajna, hogyan kell sok uniós pénzt kapni és azt hogyan kell elkölteni – erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszélt a Levy Bereg hírportálnak adott interjúban.

Elmondása szerint egy nagyon befolyásos európai ország politikusa azt mondta neki, ő most realizálta, hogy az Európai Unió gondolkodik egy ilyen nagy ország felvételén. A legutóbbi ilyen nagy csatlakozó tagállam éppen Lengyelország volt. Kuleba szerint Lengyelország megtanulta, hogyan kell felhasználni az uniós forrásokat úgy, hogy aztán még többet kapjanak, ezen felbuzdulva pedig az ukránok is el akarják sajátítani ezt a tudást.

A külügyminiszter pedig már látja annak a jeleit az EU-ban, hogy készülnek Ukrajna befogadására – elmondása szerint az Európai Bizottság már vizsgálja, hogy fogja befolyásolni a közösséget Ukrajna csatlakozása, hány plusz képviselői hely kell az Európai Parlamentbe, és milyen hatással lesz az ukrán mezőgazdaság az EU agrárpolitikájára. Az ország gazdasági helyzete azonban jelenleg közel sem kedvező. Denisz Smihal ukrán kormányfő szerdán arról beszélt, idén legalább 35 százalékkal zsugorodik az ukrán hazai össztermék (GDP). Szerinte bár az ország kezd magához térni az orosz agresszió utáni első hetekben tapasztalt „kómás sokkból”, és nagyjából sikerült újraindítani a logisztikát a nyugati határon, valamint viszonylag sikeres volt a vetési kampány, ez ne tévesszen meg senkit.

Mindeközben továbbra is folyik világszerte az orosz oligarchák vagyonainak lefoglalása. Ez történt Svájcban is, ahol egy májusi jelentés szerint már 6,3 milliárd svájci frank értékben foglaltak le szankciók hatálya alá tartozó orosz vagyont. Ezzel kapcsolatban az ukrán kormányfő az Ukrajna újjáépítéséről megrendezett luganói konferencián felvetette, hogy az orosz oligarchák Nyugaton lefoglalt vagyonát Ukrajna mintegy 750 milliárd dolláros újjáépítési projektjére kellene fordítani. Svájc azonban erre hűvös választ adott, egyértelműen ellenezve a lefoglalt orosz vagyon automatikus átadását.

Melnyknek sikerült megsértenie Varsót is

Nagy felháborodást keltett Lengyelországban Andrej Melnyk, Ukrajna berlini nagykövetének kijelentése, amellyel védelmébe vette a második világháború alatti ukrán náci kollaboráns Sztyepan Banderát. Melnyk egy német rádiónak adott interjúban arról beszélt, az ukrán nácik által a második világháború során Volhíniában elkövetett népirtás csak egyszerű bosszú volt a lengyelek által meggyilkolt ukránokért. Lengyelország és Ukrajna diplomatái igyekeztek csökkenteni a botrányt mindkét országban, hogy megpróbálják megóvni az utóbbi időben egyre szorosabb lengyel–ukrán kapcsolatokat, az ukrán külügyminisztérium még el is elhatárolódott a diplomatától.
(PZ)

Újabb ellenzéki párt az ukrán tiltólistán

Tovább bővült a betiltott pártok listája Ukrajnában, ezzel már tizenötre nőtt az illegalitásba szorított ellenzéki szervezetek száma az országban. Most az Ukrán Kommunista Párt került sorra, mert a hatóságok szerint oroszbarát tevékenységet folytat. A bírósági döntés szerint a párt működése a továbbiakban illegális, valamint a párt tulajdonát elkobozták.

Az orosz támadást követően már számos ellenzéki pártot tiltottak be az országban. Ukrajnában a háború kitörése óta módosították a hatályos szabályozást, amivel nagyban megkönnyítették a különböző politikai mozgalmak törvényen kívül helyezését vélt vagy valós oroszbarátságuk miatt.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink