Külföld

Újra pácban Boris Johnson

Botrány botrányt követ a Downing Streeten, kérdés, ez meddig tartható

Erősen recseg Boris Johnson brit miniszterelnök széke, miután legfrissebb botránya nyomán több minisztere is távozott kormányából. Mindennek nyertese a felmérésekben toronymagasan vezető Munkáspárt.

Újra pácban Boris Johnson
Fogy a levegő Boris Johnson körül, egyre többen követelik a lemondását
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Megszámolni is nehéz lenne, hányszor láttunk már Boris Johnson miniszterelnökségének végét jósló cikket a brit sajtóban, de az utolsó két nap fejleményei azt mutathatják, hogy a brit kormányfő felélte mind a kilenc politikai macskaéletét. Amint az úgynevezett bulibotrány, amelyben a miniszterelnök megszegte saját járványügyi intézkedéseit, csitulni látszott, már itt is volt az újabb leleplezés.

Chris Pincher konzervatív politikust februárban annak ellenére nevezte ki Johnson frakcióvezető-helyettesnek, hogy már tudomása volt arról, a képviselőt egyesek szexuális zaklatással vádolták meg. Pinchert felfüggesztették parlamenti pozíciójából, de Johnsonra is lesújthat Damoklész kardja, ha nem tudja megállítani a kormánytagok távozását kabinetjéből. Johnson elismerte, hogy a kinevezés súlyos hiba volt, de már nem tudta elejét venni a lemondási hullámnak. Ennek ellenére szerdán úgy nyilatkozott, hogy nem olyan időket él most az ország, amikor megengedhető lenne a kormány távozása.

Hétfőn Rishi Sunak pénzügyminiszter, majd Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le posztjáról azzal az indoklással, hogy elvesztették bizalmukat a kormányfőben. „Sajnálattal kell közölnöm, világossá vált számomra, hogy ez a helyzet nem fog megváltozni az ön vezetése alatt – és ezért az én bizalmamat is elvesztette”, írta Javid kritikus hangú lemondólevelében. A volt miniszter azt is sérelmezte, hogy a múlt havi bizalmi szavazásban 148 konzervatív képviselő Johnson ellen szavazott, de a kormányfő ezt szerinte nem kezelte elégséges alázattal.

A két miniszter távozása csak a jéghegy csúcsa volt, az utolsó huszonnégy órában több más kormánytag és konzervatív képviselőis bejelentette lemondását. Mindez a múltban már elégséges lett volna ahhoz, hogy a regnáló miniszterelnök azonnal beadja saját lemondását is, Boris Johnson azonban a jelek szerint nem követi az ehhez hasonló konvenciókat.

Nem meglepő ezért, hogy egy, a napokban készült felmérésben a britek hetven százaléka mondja azt, hogy Johnsonnak mennie kéne, de csak huszonegy százalékuk hiszi, hogy ezt valóban meg is teszi. Boris Johnson a modern brit politika nagy túlélője, de a Munkáspárt közvélemény-kutatásokban kimutatott hétszázalékos előnye, valamint a véget nem érő botrányai végzetesen meggyengítették tekintélyét a közvélemény és saját pártja soraiban.

Kapcsolódó írásaink