Külföld

Veszélyes légkör Amerikában

Más államba utaztatják az embereket abortuszért

A heves indulatokkal teli Egyesült Államokban arról beszélt egy televíziós műsorban Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, hogy a Roe kontra Wade abortuszprecedens eltörlése miatt a minisztérium emelkedett fenyegetettségi szintet tapasztal az országban. Hozzátette, a légkör már az elmúlt hónapokban sem volt nyugodt, hiszen számos olyan ügy volt, ami megosztotta az amerikai társadalmat, az abortuszvita jóformán csak a listát bővítette.

Mindeközben Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke azt mondta, az ország történelmében több olyan esetet is lehet találni, amikor a kormány tulajdonjogot akart az emberek teste fölött.

A The Post Millennial portál szerint ezzel az alelnök a rabszolgaságra akart utalni, amit így belekevert az abortuszról szóló társadalmi vitába. Egy republikánus szenátor, Marsha Blackburn arra figyelmeztetett nemrég, hogy amikor valami nem úgy van, ahogy a demokraták akarják, akkor megpróbálják megváltoztatni a szabályokat, vagy erőszakos tüntetéseket robbantanak ki az utcákon.

A tömeges hisztéria közepette pedig az emberek azon gondolkodnak, hogyan tudnak elutazni másik államba abortuszt elvégeztetni. Egy pilóta most ebben akar segíteni egy olyan programmal, hogy elutaztatja az amerikaiakat az államhatárokon túlra, hogy elvégezzék rajtuk a kívánt beavatkozást, legyen az terhességmegszakítás vagy éppen nemváltással kapcsolatos kezelés.

Eközben már az Európai Unióba is begyűrűzött az abortuszvita: Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa a témáról tartott hétfő esti európaparlamenti vitában kijelentette, hogy nem szabad megfosztani a nőket a jogaiktól a reproduktív területen. A máltai politikus szerint a demokrácia fontos eleme, hogy minden ember neki tetsző életet választhasson.

Kapcsolódó írásaink