Külföld

Újabb ultimátum Eduard Hegernek

Ingatag a szlovák kormány

A szlovák liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) kormánypárt mai ülésén sajtóértesülések szerint ultimátumot adhatnak Eduard Heger kormányfőnek, hogy távolítsa el a jelenlegi pénzügyminisztert, Igor Matovicot a kormányból.

A Richard Sulík vezette párt a kormánykoalícióból való kilépéssel közvetlenül egyelőre nem fenyeget, az SaS parlamenti képviselőinek egy része viszont pont ezt szeretné. A kisebbségi kormányzásra ugyan elméletben akadna lehetősége Eduard Heger pártjának, az OLaNO-nak, de a jelenlegi erőviszonyok közt ez előbb-utóbb új választásokhoz vezetne. Ilyenre már korábban volt példa a szlovák politikában, amikor 2005 ben Mikulás Dzurinda miniszterelnök pár hónapra kisebbségi kormányzásba kényszerült.

A Denník N szlovák hírportál szerint az ultimátum szeptember elejéig ad időt az OLaNO-nak Matovic eltávolítására. A szlovák liberálisok már korábban is sarokba szorították a nagyobb kormánypártot Matoviccsal kialakult politikai vitáik és ideológiai ellentéteik miatt, amiért is a volt miniszterelnököt pénzügyminiszteri pozícióba kényszerítették.

A helyére került Eduard Heger politikailag sokkal képlékenyebb és befolyásolhatóbb vezető, a transzatlanti érdekeket képviselő SaS párt és külügyminiszterük, Ivan Korcok szinte mindent aláírat vele, amit Szlovákia európai és amerikai szövetségesei kérnek, így Szlovákia légvédelmi rendszereinek Ukrajnának való adományozását is. Ez társadalmi támogatottságukat is komolyan aláásta, a 2020-as választásokon 25 százalékkal győztes OLaNO mára a közvélemény-kutatásokban csak egy 9 százalékos támogatottságú törpepárttá zsugorodott.
 

Kapcsolódó írásaink