Külföld

Győri Enikő: Egy újabb határozat, amely beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén elfogadta a globális adómegállapodással kapcsolatos nemzeti vétókat kritizáló határozatot. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazás után elmondta: nem történt meglepetés, a határozat beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába. „A nemzeti vétó használata a szerződésekben biztosított joga minden tagállamnak. épp ezért a határozat nem más, mint magyország ismételt pellengérre állítása” - emelte ki Győri.

Győri Enikő: Egy újabb határozat, amely beleillik a Magyarországot lejáratni próbáló döntések sorába
Győri Enikő
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az Európai Parlament ismét bebizonyította, hogy nincs benne nyitottság a józan észre. Ugyanúgy, ahogyan az Oroszország elleni szankciók tekintetében sem volt. Magyarország azért állította meg az uniós szabályalkotást, mert a háborús gazdasági környezetben a globális minimumadó elhamarkodott bevezetése elhibázott döntés volna. A nagy tech cégek megadóztatásáról nem született döntés, az amerikai és az ázsiai országok még sehol nem tartanak a globális minimumadó bevezetésével, ezért Európa súlyos versenyképességi hátrányba kerülne, ha előre rohan„ - húzta alá Győri Enikő.

A politikus hozzátette: „Az adópolitika kulcsfontosságú a nemzeti szuverenitásban, arról nemzeti keretek között kell dönteni. Nem létezik közös fiskális politika, ezért kell egyhangúsággal dönteni adózási kérdésekben az Unió szintjén. Az EP határozatának szövegével szemben nem az ördögtől való tehát egy szerződésben foglalt jogot gyakorolni. Az is egyértelmű, hogy a magyar kormány az adócsökkentések kormánya. Ezt a politikát követjük sikeresen immáron több mint tíz éve.”

A globális minimumadó uniós bevezetésével kapcsolatban a képviselő parlamenti munkája során már többször kifejezte aggályait. A szerdai szavazást követően ismét rámutatott: „A minimumadó bevezetése megduplázná a magyar vállalkozások terheit, súlyosan veszélyeztetve az ország gazdasági fejlődését. A gazdasági válsággal fenyegető jelenlegi helyzetben ez rossz lépés. Most a beruházásokat kell támogatnunk, hogy megvédjük a munkahelyeket és a családokat. Ahelyett, hogy egy tagállamot folyamatosan célkeresztbe állítanak, inkább olyan megoldást kellene keresni, amely az európai polgárok és a vállalatok érdekeit szolgálja”.

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az Európai Parlament

A globális minimumadó bevezetése mellett foglalt állást az EP többsége szerdán, hangot adva annak a véleményének is, hogy a nemzetközi és az európai uniós adózási szabályok nem megfelelőek a modern kor gazdaságában, adóelkerülésre sarkallnak, és hátrányosak a kis- és középvállalkozások számára - tájékoztatott az uniós parlament közleményben.

Az EP 450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kijelentették, a jelenlegi nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, és aláássák az egységes piacot.

Véleményük szerint az egyhangú uniós döntéshozatalhoz „nagyon magas szintű felelősségvállalás” és „lojális együttműködés” szükséges. A tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kell a minősített többségi szavazásra való áttérést, az Európai Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra - írták.

Az állásfoglalásban a képviselők sürgették Magyarországot, hogy vessen véget a globális adóügyi megállapodás „blokkolásának” az Európai Unió Tanácsában. Arra biztatták az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal”, és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”. Ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az uniónak meg kell fontolnia más lehetőségek és eszközök használatát - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink