Külföld

Tíz éve ugyanazt a nótát fújja a brüsszeli baloldal

Él és virul a jogállamiság hazánkban, az uniós eljárás csak ürügy – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs

Elkészült az a jelentéstervezet, amelyben ismét a magyarországi jogállamisági helyzetet bírálja az Európai Parlament. A Népszava birtokába jutott előterjesztést a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield jegyzi, aki a 2019-es EP-választás után holland frakciótársától, Judith Sargentinitől vette át a magyar dossziét.

Delbos-Corfield tavaly Budapesten járt egy liberális többségű delegáció élén, de már a találkozói előtt megfogalmazta álláspontját, hogy Magyarország ellen további uniós szankciókra van szükség.

A francia politikus tervezetében arról írt, hogy az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárás kezdete óta történt fejleményeket figyelembe kell venni, fel kell gyorsítani az évek óta húzódó folyamatot. Előterjesztéséről várhatóan jövő héten szavaz az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), és szeptemberben kerülhet a plenáris ülés elé. A tervezetben azt a követelést is megfogalmazzák, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalán emlékeztetett: tíz éve ugyanaz a nóta, hiszen egy évtizede a portugál, baloldali Rui Tavares, később Sargentini, most pedig Delbos-Corfield játssza a jogállamisági rendőr szerepét. „Az EP több mint tíz éve képtelen jogilag alátámasztani az ideológiai vádjait. Kíváncsian várjuk, hogy ki jön majd Gwendoline Delbos-Corfield után, és hogy hány évtizedig kap még fizetést sok EP-bürokrata Magyarország jogállamisági vegzálásáért” – jegyezte meg.

A hazánk elleni, hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárásról nyilatkozott a France 24 csatornának Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. Rámutatott, az eljárás csak ürügy. „Magyarországon a jogállam él és virul. Csakhogy a hagyományos keresztény értékek is. Brüsszelt pedig ez zavarja igazán. Nem véletlen, hogy ezek az eljárások valahogy mindig olyan országok ellen indulnak, ahol az emberek ragaszkodnak a hagyományos családhoz és az illegális bevándorlás elleni küzdelemhez” – magyarázta.

Kapcsolódó írásaink