Külföld

Macron nem talált állandó szövetségest

Bizalmi szavazás jöhet

Átalakította kormányát tegnap Emmanuel Macron francia elnök, két héttel azután, hogy a választásokon elveszítette abszolút többségét a nemzetgyűlésben.

Macron nem talált állandó szövetségest
A francia elnök alábecsülte a júniusi választások jelentőségét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Korábbi bejelentésének megfelelően az átalakított kormányt is a Macron májusi elnökválasztási győzelme után kinevezett miniszterelnök, Élisabeth Borne vezetheti, aki szerdán tartja meg programbeszédét a parlament mindkét házában. Már a rajtvonalon nehézségekbe ütközhet, hiszen a NUPES baloldali ellenzéki szövetség már belebegtette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be ellene.

Az új kormány összetételében meglepetések és előre látható változások is történtek. Macron még a nemzetgyűlési választások előtt jelezte, hogy azok a kormánytagok, akik nem nyernek képviselői mandátumot, elveszthetik a tárcájukat. Ennek megfelelően távozik az egészségügyi miniszter, az ökológiai átmenetért felelős tárcavezető és a tengeri ügyekért felelős államtitkár is.

A sajtóban meglepetésként értékelik, hogy Clément Beaune Európa-ügyi miniszter immár a közlekedési tárcát fogja vezetni.

Botrányoktól sem volt mentes a kormányalakítási folyamat. Macron az elnökválasztás után szolidaritási ügyekért felelős miniszternek nevezte ki Damien Abadot, a jobbközép Republikánusok korábbi frakcióvezetőjét, aki azonban távozni kényszerül a kormányból, mert eljárás indult ellene nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt. Megtarthatja viszont posztját Chrysoula Zacharopoulou fejlesztési államtitkár – a nőgyógyász végzettségű politikust korábbi páciensei jelentették fel nemi erőszak miatt.

Macron sorra egyeztetett a parlamentbe jutott pártok vezetőivel, ám egyikük sem akart állandó kormányzati megállapodást kötni. Így tehát a kormányzó többségnek minden törvényjavaslat keresztülviteléhez alkalmi szövetségeket kell keresnie a nemzetgyűlésben.

Kapcsolódó írásaink