Külföld

Nyitottak az eltérő véleményekre a magyarok

MCC-felmérés

Jóval nyitottabbak a magyarok a nyugat-európai nemzeteknél – derül ki az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szociológia Műhelye és az Ifjúságkutató Intézet által elvégzett felmérésből. A kutatásban Magyarország mellett másik öt európai országot – Olaszország, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – vizsgáltak.

Míg a magyarok 75 százaléka beszélget más politikai meggyőződésűekkel, addig a többi ország átlaga ebben a kérdésben csak 71 százalék. Ránk, magyarokra sokkal jellemzőbb (69 százalék), hogy más vallásúakkal folytatunk eszmecserét, mint átlagosan a többi nemzetre (56 százalék). Az érezhetően szegényebbekkel (74 százalék) és a láthatóan gazdagabbakkal (75 százalék) is többet diskurálunk, mint ahogy azt a többi ország teszi (56 és 67 százalék).

Egyetlen kérdés volt, amelyben a magyarok átlaga alacsonyabb volt, mint a nyugat-európaiaké: a megkérdezettek 54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vannak olyan más nemzetiségű emberek a közvetlen környezetükben, akikkel beszélgetni szoktak. Az ugyanezt válaszolók aránya ezzel szemben Franciaországban 59 és Németországban 67 százalék, ez azonban nem meglepő eredmény, ha figyelembe vesszük a nyugat-európai országokat sújtó tömeges bevándorlást, amelytől hazánk ugyanakkor védett.

Kapcsolódó írásaink