Külföld

Nem tudott választ adni a kihívásokra Joe Biden

Mély törésvonalak alakultak ki az Egyesült Államok és a latin-amerikai országok között – olvasható a Migráció Kutató Intézet Amerika Csúcstalálkozóval foglalkozó elemzésében.

Nem tudott választ adni a kihívásokra Joe Biden
Washington nem tudja, hogyan lehetne megfékezni az emberáradatot
Fotó: AFP/Chandan Khanna

Az Egyesült Államok jelenlegi vezetése ugyanakkor nem volt képes sikeres találkozót szervezni, ennek leginkább az volt az oka, hogy inkább belpolitikai előnyt szerettek volna kovácsolni a találkozóból, ez viszont alapvetően hibás elképzelés volt.

A Biden-kormányzat – szintén belpolitikai megfontolásból – a migrációt is a csúcs napirendjére vette, ám a témában nem született áttörés, s továbbra sem látni, hogy milyen mechanizmussal lehetne menedzselni a délről északra irányuló, az Egyesült Államokba érkező külföldiek számában történelmi rekordot eredményező népvándorlást – állapította meg az elemző intézet.

Joe Biden amerikai elnök országaik antidemokratikus berendezkedésre hivatkozva nem hívta meg Kuba, Venezuela és Nicaragua elnökeit. Több állam vezetője ezért a szolidaritást hiányolva, bojkottálta a csúcsot, így tett Mexikó, Honduras, Guatemala, El Salvador, Bolívia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek elnöke is, valamint Nayib Bukele salvadori elnök.

Továbbá negatív színben tüntette fel a Bident a találkozó politikai előkészítetlensége – emeli ki az elemzés. Számtalan olyan gazdasági kérdést vett fel a napirendre, melyet előzetesen nem tárgyalt meg a részt vevő tagállamokkal, és az esemény inkább szólt a Demokrata Párt bázisának, mintsem a latin és karibi partnereknek.

Kapcsolódó írásaink

Tragikus határhelyzet

ĀKét csoportban több mint kétszázötven illegális bevándorló lépte át az amerikai–mexikói határt Texasnál hétfő éjjel mindössze egy óra leforgása alatt – jelentette a Breitbart