Külföld

Meglepetten szembesül Svédország a valódi válsággal

Nehezen tudja felfogni a balliberális értelmiség Svédországban, mi a különbség az ukrajnai menekültek és az afrikai, valamint a közel-keleti migránsok között, ennélfogva nem is érti, hogy a konzervatív jobboldal miért fogadja vendégszeretettel előbbieket, ám utasítja el az utóbbiakat – erről értekezett minapi írásában Kent Ekeroth, a Samnytt portál főszerkesztője.

Felhívta a figyelmet, hogy noha az elmúlt években, évtizedekben a liberális média Nyugat-Európa-szerte az Afrikából és Közel-Keletről érkezők tömeges bevándorlása mellett agitált, a társadalmak láthatóan máshogy reagálnak az ukrajnai menekültekre, bizonyítva, hogy a propaganda nem volt teljesen hatékony.

Megjegyezte, a svédek is látják a nyilvánvalót: Ukrajnából zömmel valóban nők és gyerekek jönnek, míg a nyugat- és észak-európai médiában „kafkai módon” igyekeztek kiskorúakként bemutatni a valós korukról nyilvánvalóan hazudó, fiatal felnőtt migráns férfiakat. Ez abból a szempontból is lényeges, hogy itt valóban a családokat helyezik biztonságba egy relatíve közeli országból, nem pedig fiatal férfiak szelik át a fél világot egy jobb élet reményében.

A tömeges bevándorlással kapcsolatos fokozódó svédországi feszültségnek számos megnyilvánulása van. Minap a V4NA Hírügynökség cikke szerint egy ismert svéd kriminológus arról beszélt, hogy a mintegy ötezer svédországi bandatag szinte mindegyike első- vagy másodgenerációs bevándorló.

A zömmel migránsok alkotta bűnbandák tevékenysége egyre égetőbb probléma Svédországban, erősödött a szervezett bűnözés, ráadásul gyakran vannak ártatlan áldozatai is a bandaháborúknak. A Samnytt a napokban a svéd hatóságok sajátos integrációs törekvései közt említette, hogy Stockholmban úszás- és kerékpártanfolyamokat szerveztek migránsoknak, akik az oktatás végeztével az adófizetői pénzből vásárolt bicikliket meg is tarthatják.

Kapcsolódó írásaink