Külföld

A cseh kormányt kritizálta Zeman

Neoliberális gazdaságpolitika helyett ársapkák bevezetésére és a magas keresetűek megadóztatására van szükség – figyelmeztette a cseh koalíciós kormányt Milos Zeman köztársasági elnök.

Az MF DNES című lapnak adott interjúban a napokban arról beszélt, válsághoz, szakszervezeti tüntetésekhez és akár általános sztrájkhoz is vezethet, ha Petr Fiala kormánya nem vált irányt. Zeman szerint valamilyen formában az energia árának korlátozására van szükség, „de mindig ideológiai akadályokba ütközünk”.

Úgy fogalmazott, szerinte a pragmatizmusnak kellene felülkerekednie. Kitért arra is, hogy Csehországban egyre nagyobb az infláció, a nemzeti bank intézkedései pedig nem fékezték meg. A cseh elnök szerint bár mindenki tart az orosz gázszállítások elapadásától, a gazdasági és társadalmi stabilitás legnagyobb ellensége valójában az európai zöld megállapodás (Green Deal).

Álláspontja szerint Csehországnak ki kéne lépnie a közös klímatervből. Megjegyezte, a megújuló források csak kis részét adják a cseh energiamixnek, és nagyon megbízhatatlanok. Csehország egyébként tegnap átvette Franciaországtól az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét. A program prioritásai között szerepel a háború okozta gazdasági válság kezelése is.

Kapcsolódó írásaink