Külföld

Egyre szítják a pánikhangulatot a szélsőséges aktivisták

Szexsztrájkot akarnak az abortuszpárti nők akár a férjekkel szemben is, miközben a demokraták új szabályokat hoznának a magzat elvetetésére

A legfelsőbb bíróság döntése keltette hisztéria közepette az amerikaiak az internetes keresések alapján már az országból való elköltözést fontolgatják. A híres emberek pedig csak olajat öntenek a tűzre a közönséghez intézett abortuszpárti kijelentéseikkel.

Egyre szítják a pánikhangulatot a szélsőséges aktivisták
A terhességmegszakításért vonulnak fel az Egyesült Államok utcáin
Fotó: AFP/Getty Images/Mario Tama

Napokkal az abortuszról szóló legfelsőbb bírósági döntés után sem csitulnak a kedélyek az Egyesült Államokban. Mint azt lapunk megírta, múlt pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte a Roe kontra Wade precedens során meghozott, évtizedek óta érvényes döntést, miszerint alkotmányellenes az abortusz, így most már minden tagállam saját hatáskörben dönthet az engedélyezéséről. Az egyébként is megosztott amerikai társadalom totálisan kettészakadt a magzat elvetetéséről szóló ügyben.

A reakciók sorából nem maradhattak ki a celebek sem. A Marvel-filmek egyik híres színésze, Mark Ruffalo például azt mondta, az amerikai tálibok átvették a hatalmat a legfelsőbb bíróságon, az embereknek pedig most minden eszközzel harcolniuk kell. A világhírű énekesnő, Taylor Swift elmondása szerint elborzadt a döntés hallatán, amivel megfosztották a nőket a testükhöz való jogaiktól. A szintén énekesnő Pink pedig azt mondta, aki szerint a kormánynak köze van bárki méhéhez, az soha többet ne hallgassa a számait.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának demokrata elnöke hétfőn levelet küldött demokrata politikustársainak, amiben szélsőségesnek jellemezte a bíróság döntését. Pelosi célja olyan törvényt bevezetni, ami szövetségi szinten védené az abortuszjogot.

A feleslegesen keltett pánikhangulat futótűzként terjed az országban, sokan tévesen azt az információt terjesztik, hogy az abortusz illegálissá vált az Egyesült Államokban. Ez azonban nem igaz, mert számos államban továbbra is elérhető a beavatkozás, gyakran akár a szülés pillanatáig is. Ettől függetlenül az Axios arról számolt be, hogy a bírósági döntés után drasztikusan megugrott azon Google-keresések száma, amik arra vonatkoznak, hogyan lehet amerikaiként átköltözni Kanadába. A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau az amerikai döntést rémisztőnek nevezte, szerint egy kormány sem mondhatja meg a nőknek, hogy mit csináljanak a testükkel.

Éppen az amerikai döntéssel egy napon Németországban is szavaztak a parlamentben az abortusz szabályozásáról, ott lazítottak a törvényeken. Eszerint ismét engedélyeznek az országban egyes, a terhességmegszakításról szóló reklámokat. Günter Krings, a CDU egyik politikusa szerint a reklám-tilalom eltörlése hiba volt.

Az őrület pedig nem csillapodik az amerikai emberek körében, a legújabb fejlemények szerint az abortuszt pártoló nők országos szexsztrájkra szólítottak fel a férfiakkal szemben. Ez szerintük bosszúként szolgálna, és vannak, akik arra buzdították a nőket, hogy a szextilalom terjedjen ki a házastársi kapcsolatokra is.

Kapcsolódó írásaink

Hadsereggel az abortuszjogért

ĀA National Review amerikai konzervatív lap szerint a Biden-kormányzat olyan egyoldalú intézkedéseket fontolgat, amelyek szövetségi szintűvé tennék az abortusztörvényt, aláásva ezzel az Egyesült Államok demokráciáját

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom